Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Places de voluntariat disponibles al projecte de mentoria per a la reinserció de persones empresonades

17 març 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La iniciativa "De la presó a la comunitat" busca persones voluntàries de la comunitat universitària de la UAB que vulguin implicar-se en un projecte de mentoria social per acompanyar persones internes a centres penitenciaris en la seva transició cap a la llibertat. 
El projecte
A Catalunya, cada any finalitzen la condemna penitenciària al voltant de 4.000 persones, de les quals aproximadament un 30% seran empresonades per un nou delicte. La reincidència penitenciària (la nova entrada a presó per una nova causa) de les persones que són alliberades de manera esglaonada (a partir de règim obert i de la llibertat condicional), se situa al voltant del 20%. Ara bé, la reincidència penitenciaria de persones que retornen a la comunitat sense aquest procés creix fins al 38%.
 
De la preocupació per les possibles mancances del sistema penitenciari respecte de la integració de les persones que acaben la condemna n'ha nascut el projecte "De la presó a la comunitat", un projecte d'investigació coliderat pel Dr. Josep Cid, del Grup d'Investigació en Criminologia Aplicada a la Penologia de la UAB, i finançat per Recercaixa.
 
El projecte requereix la participació de 150 persones voluntàries entre totes les entitats participants que vulguin implicar-se en el projecte de mentoria social per acompanyar persones interines en centres penitenciaris en el seu procés de transició cap a la vida en llibertat.
 
Les persones mentores rebran formació específica i suport, disposaran d'eines per fer la seva tasca i informació sobre el col·lectiu, entre d'altres recursos. A més, estaran coordinades i acompanyades per les seves entitats de referència i disposaran de material de suport i espais de trobada on compartir les seves vivències.
 
La mentoria tindrà una durada de dotze mesos, quatre abans de sortir de la presó i els primers mesos de llibertat definitiva. La previsió és que se celebrin trobades de manera quinzenal mentre el mentorat sigui a la presó i setmanals durant un període posterior.
 
 
Què és ser un mentor o mentora?
 
El mentor o mentora és una persona amb la qual es té una relació de confiança, sense que existeixi una relació d'autoritat, i a qui es veu  com un model, que ens aporta la seva experiència i en qui es confia per prendre decisions importants a la vida. Per a ser mentor, la persona ha de reunir un conjunt de característiques: tenir motivació per realitzar la seva tasca, disposar de la maduresa necessària, està adequadament format, compartir els valors que guien el projecte, saber treballar en equip, participant dels valors de l'entitat en la que s'integra, i reconèixer la dimensió pública de la seva tasca.
 
Si estàs interessat o interessada en participar-hi, pots posar-te enviar un correu pr.compromis.social@uab.cat o omplir aquest formulari amb les teves dades i l'organització es posarà en contacte amb tu.

La demanda de voluntariat adreçada a tota la comunitat universitària s'emmarca en les accions del projecte "Compromís Social UAB", que busca la implicació de la universitat en projectes específics del seu entorn relacionats amb la justícia social, la salut i la cura i millora del medi ambient.  

Dins de