Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Pere Gabriel coordina una obra sobre la Casa de Caritat de Barcelona

15 abr. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Cinc historiadors han participat en l'obra La Casa de Caritat, que edita la Diputació de Barcelona i coordina Pere Gabriel, catedràtic emèrit d'història contemporània de la UAB. El llibre relata l'evolució de la política assistencial des de la Mancomunitat fins al trasllat dels serveis a la Vall d'Hebron.
Pere Gabriel
Pere Gabriel, catedràtic emèrit d'història contemporània de la UAB, ha coordinat el llibre La Casa de Caritat, que edita la Diputació de Barcelona. Es tracta d'un estudi sobre l'evolució de la política assistencial d'aquesta institució des del segle XIX fins als nostres dies. El llibre recull els treballs dels historiadors Carles Enterech, Montserrat Pantaleón, Jaume Rosell i Joan Serrallonga, aquest últim, catedràtic també d'història contemporània de la UAB.

L'obra descriu l'organització i reconstrueix la vida durant els darrers dos segles de la Casa de Caritat, ubicada al barri del Raval de Barcelona. Explica les argumentacions i les retòriques sobre la pobresa i el servei assistencial al segle XIX i les diferents propostes arquitectòniques que van voler respondre tant a les noves polítiques socials com a les necessitats dels acollits.

Els investigadors relaten el moment de canvi de paràmetres en quant a la voluntat de modernització de la política assistencial i de beneficència que va suposar la Mancomunitat de Catalunya, els anys republicans, l'ensulsiada que va representar la derrota de la república a la Guerra Civil i, finalment, el trasllat a la Vall d'Hebron com a sortida a una Casa de Caritat cada cop més envellida i obsoleta.

Dins de