Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Nou projecte per millorar la connexió entre persones migrants i municipis

31 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB participa en el projecte europeu MILE (Migrant Integration through Locally designed Experiences), que pretén empoderar les persones migrants i ajudar a crear connexions duradores entre aquestes i els governs locals mitjançant processos participatius, per crear polítiques que reflecteixin la diversitat de la població.

Il·lustració perfil ciutat amb mans aixecades en primer pla

L'objectiu del projecte és capacitar la comunitat local en el seu conjunt, incloses les comunitats de persones migrants. MILE es basa en la idea que l'elaboració de polítiques, especialment a nivell local, ha de ser un procés de cocreació que reflecteixi la diversitat de la població de les ciutats i doni veu a les persones migrants. Amb la participació dels municipis, els grups de persones migrants i els equips de recerca, pretén empoderar a les persones migrants i refugiades i ajudar a crear connexions duradores entre aquests grups i els governs locals d'Europa.

Per a això, generarà respostes basades en la recerca i adaptades a la realitat local. Les eines de participació que es desenvolupin pretenen servir de trampolí per a una inclusió social, econòmica i política més profunda i a més llarg termini.

El projecte persegueix així millorar la comprensió de les necessitats dels municipis i de les comunitats de persones migrants i refugiades en el seu context local; facilitar la participació política i el lideratge de persones migrades i refugiades; promoure la gestió de l'elaboració de polítiques inclusives en els municipis; convertir les experiències migratòries úniques i concretes en recomanacions per millorar les polítiques d'inclusió i participació a nivell local i europeu i establir òrgans consultius perquè les persones migrades i refugiades formin part de la política local i de la presa de decisions de forma estructurada.

A llarg termini, el projecte crearà una xarxa europea d'intercanvi i col·laboració entre municipis, així com una plataforma d'intercanvi entre parells per a les organitzacions dirigides per persones migrants, que constituirà la columna vertebral de futures col·laboracions. Aquestes dues xarxes estaran obertes a totes les organitzacions i municipis interessats.

MILE reuneix una quinzena d'institucions i entitats de Bèlgica, Grècia, Letònia, Espanya, Països Baixos i el Regne Unit. La UAB està representada pel grup de recerca Transmèdia Catalonia, dirigit per Pilar Orero, catedràtica del Departament de Traducció i Interpretació i d'Estudis d'Àsia Oriental. Finançat pel Fons d'Asil, Migració i Integració de la Unió Europea, es desenvoluparà fins a desembre de 2023.

Dins de