Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Montserrat Jiménez escriu sobre els presoners en la guerra contra la Convenció

19 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Servei de Publicacions de la UAB ha editat Prisioneros de guerra y campos de concentración en España durante la Guerra contra la Convención (1793-1795), el nou llibre de Montserrat Jiménez Sureda, professora del Departament d´Història Moderna i Contemporània de la UAB. descriu principalment el tracte dispensat als presoners de guerra que queien en mans de combatents del bàndol espanyol, tot i que es refereix també als que eren capturats per francesos. S'explica on se'ls traslladava, en quines condicions se'ls mantenia, qui pagava per això i com va evolucionar el nivell de vida.

Coberta del llibre

La Guerra contra la Convenció va ser un conflicte que va enfrontar a l'Espanya dels Borbons amb la França republicana i revolucionària presidida pel govern de la Convenció. Va durar del 1793 al 1795 i va provocar milers de presoners. Va ser un conflicte mundial, perquè van entrar-hi les grans potències del moment arrossegant les seves estructures colonials. La guerra es va patir a Europa, però també a Amèrica. Aquesta dimensió va afectar la logística dels presoners.

L'obra, de 263 pàgines, para atenció en els aspectes més emocionals del captiveri com ho són les relacions entre presos i d'aquests respecte amb els seus carcellers. Dins la gran història, hi té cabuda el factor humà, capaç de modificar tota mena d'expectatives. En aquest sentit, l'autora explica com va ser possible l'amistat entre enemics concretada a l'empatia entre els generals Ricardós i Frecheville; la importància simbòlica dels bigotis d'aquest darrer; com l’animadversió personal de Manuel Godoy va fer desaparèixer (literalment) un home a qui prèviament havia manat encadenar; com algunes esposes i fills de soldats van compartir el captiveri amb ells; les diferents i agosarades fugides que es van produir, així com els motins carceraris i les seves conseqüències; i les activitats d'espionatge que va acompanyar el conflicte i els intents de boicotejar la futura Pau de Basilea.

L'autora

Montserrat Jiménez Sureda ha estat professora de la Venice International University i, actualment, és professora titular d'història moderna a la UAB. És autora de nombrosos articles en revistes especialitzades i, entre els seus llibres més recents, es compten Crist i la història. Els inicis de la historiografia eclesiàstica catalana en el seu context europeu; Les bruixes. Del feminicidi històric a la icona social; Les dones i les professions sanitàries al llarg de la història; Amb el cor al paper. Història i teoria de les cartes d'amor; i Manual d'història de la dona.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de