Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Marita Giménez-Candela: "La compassió pels animals és tabú a Espanya"

23 set. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

S’ha avançat molt en el reconeixement dels animals com a bé jurídic i en la legislació sobre protecció i benestar animal, especialment en el marc de la Unió Europea. Malgrat aquests avenços, a Espanya sembla haver-hi un problema centrat en l’educació i existeix una mena de por a mostrar compassió pels animals.

La compassió pels animals és tabú a Espanya

Marita Giménez-Candela, catedràtica de Dret Romà, experta en Dret Animal i coordinadora del Màster en Dret Animal i Societat (Animal Law and Society) explica la situació dels drets dels animals a Espanya i reflexiona sobre alguns aspectes que no acaben de funcionar del tot en una entrevista publicada dissabte 19 a lainformacion.com.

La professora Giménez-Candela explica que tot i els avenços en matèria legislativa que han fet que s’hagi avançat des de l’antiga consideració dels animals com a coses fins a admetre que es tracta d’éssers vius dotats de sensibilitat, encara es produeixen fets que generen controvèrsia sobre la relació que els humans mantenim amb els animals. Situacions derivades de les tradicions, dels usos locals i dels ritus religiosos, establertes com a excepcions al tractat de Lisboa, reben tractaments diferents en funció de l’estat que legisla respecte dels drets dels animals. Però en termes generals, segons Giménez-Candela, la situació ha millorat força en les darreres dècades i destaca que l’empatia és un valor social que va creixent a mesura que creix el cercle de la nostra comprensió i de la nostra compassió. Aquesta empatia creixent és la que promou reaccions populars de defensa dels animals com va succeir amb l’ordre de sacrifici del gos Excálibur o com passa any rere any amb el Toro de la vega.

Teresa Giménez-Candela, catedràtica del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques de la UAB, compta amb una àmplia trajectòria docent i investigadora reconeguda internacionalment en l’àmbit del Dret Animal. És la responsable de la introducció d’aquesta matèria al grau de Dret de la UAB, coordina el Màster en Dret Animal i Societat (Animal Law and Society), pioner a Europa, dirigeix el Grup de Recerca Animals, Dret i Societat, i, des del juny, és membre de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya.

El màster en Dret Animal i Societat és un programa d'especialització professional que té com objectiu la formació d'experts en treball relacionat amb animals, des d'una perspectiva jurídica comparada, tenint en compte les necessitats d'una societat global. Es tracta d'un màster marcadament interdisciplinari que persegueix oferir una formació integral combinant coneixements relatius als animals que provenen d'àrees com el dret, l'etologia, la nutrició i el benestar, la dimensió ètica, la representació artística i d' espectacles, l'organització i la responsabilitat social. La propera edició s’inicia l’1 d’octubre i el procés d’admissió per a estudiants interessats està actualment obert.
 

Més informació:

Entrevista a Marita Giménez-Candela a lainformacion.com – 19/09/2015
Màster en Dret Animal i Societat (Animal Law and Society)

 

Dins de