Les jornades UAB Campus Advanced Materials R&I Days apleguen més de 50 experts
Els dies 13 i 14 de maig passats la UAB va acollir les jornades UAB Campus Advanced Materials R&I Days, una mostra del potencial de recerca i d’innovació en materials avançats que ofereix l’ecosistema del campus de la UAB.

El Departament de Física de la UAB va organitzar els dies 13 i 14 de maig unes jornades dirigides a personal investigador del campus amb l’objectiu de presentar el potencial de recerca i d’innovació en materials avançats de l’ecosistema de la UAB. La Universitat participa, des de la seva creació, a la IAM-I Innovative Advanced Materials Initiative, que lidera el partenariat IAM4EU (Innovative Advanced Materials for Europe), representada pel professor del Departament de Física Xavier Álvarez.
La sessió d’inauguració, presentada per la vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa M. Sebastián, va comptar amb la participació de Javier Sanfélix i Wide Hongenhout, responsables de les Polítiques de Materials Avançats de la Unitat de Transformació Industrial, de la Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea (CE), la unitat que treballa en el desenvolupament de l’Advanced Materials Act (la futura llei europea en materials avançats). Els representants de la CE van presentar les noves polítiques per aconseguir una indústria energètica més competitiva amb el foment de la descarbonització. Cal aconseguir «els materials necessaris per al desenvolupament industrial en el marc del Pacte Verd Europeu i la transició digital», van explicar, ja que s’espera més demanda de materials avançats per al desenvolupament de plaques solars, bateries, etc., així com «per a la reducció de la dependència de fonts d’energia crítiques». Aquestes polítiques es desenvoluparan amb una estratègia basada a «identificar les necessitats d’innovació, accelerar el camí del laboratori a la fabricació, incrementar el capital i l’accés al finançament i fomentar la producció i l’ús de materials avançats», van explicar en detall, i van anunciar la creació d’un consell tecnològic en materials avançats amb representants dels estats membres, «un grup de coordinació a alt nivell».
La sessió també van comptar amb la participació de Nieves González, membre del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI) i representant estatal de l’àmbit d’indústria del clúster 4 del programa Horizon Europe, que es va mostrar agraïda per «haver pogut conèixer de prop tot l’ecosistema del campus en aquest àmbit».
A continuació, es van presentar les línies que es desenvolupen en l’àmbit dels materials avançats a diferents departaments i centres de recerca de la UAB. Els professors del Departament de Física Xavier Álvarez i Eva Pellicer van mostrar les línies del seu departament i el projecte PHYNEST («Physics for a greener world: fostering the next generation of talented young researchers in novel materials, innovative strategies and energy solutions»), per formar els futurs líders en l’àmbit de materials avançats, estratègies innovadores i solucions clau per facilitar la transició cap a un nou paradigma energètic i fomentar la sostenibilitat ambiental. La professora Alba Hernández, del Departament de Genètica i de Microbiologia, va explicar l’experiència del projecte PlasticHeal, desenvolupat per proporcionar noves metodologies i evidències mitjançant la combinació de la recerca avançada i l’ús de mètodes fiables per establir les bases de coneixement per a una avaluació adequada del risc dels nanoplàstics i dels microplàstics. Els professors Xavier Sala, Félix Busque, Xavier Solans, Jordi Hernando i Carolina Gimbert del Departament de Química van exposar les línies de recerca del departament relacionades amb materials avançats.
La jornada també va comptar amb la presentació de l’activitat del Departament d’Enginyeria Electrònica en nanomaterials 2DM, CMOS i dispositius, a càrrec dels professors Marc Portí i Xavier Cartoixà. El professor Xavier Navarro, de l’Institut de Neurociències (INc), va presentar les línies de recerca sobre l’aplicació del grafè i de nanomaterials en neurociència, així com els reptes per assolir la biocompatibilitat d’aquests materials; i Margarita Navià, responsable de desenvolupament estratègic de l'ICN2, va presentar INNOFAB, projecte estratègic per a les entitats participants i per al sector de materials avançats. La jornada no va deixar de banda aspectes com la sostenibilitat dels materials avançats, que va abordar la investigadora Laura Talens, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB), i les qüestions ètiques i legals, presentades per la investigadora de l’Institut de Dret i Tecnologia de la UAB (IDT) Anna Capellà Ricart.
Els assistents a les jornades van poder visitar les instal·lacions de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona - Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM-CSIC), i del sincrotró ALBA, on la directora del centre, Caterina Biscari, va insistir en la importància «d’invertir en infraestructures perquè avanci la investigació».
Les jornades van finalitzar a les instal·lacions del Parc de Recerca UAB (PRUAB), on es van presentar exemples concrets de les activitats de col·laboració publicoprivada, emprenedoria i estratègies amb el territori que es desenvolupen al campus.
Amb més de cinquanta participants, la iniciativa va posar en valor l’aportació de la Universitat des de la recerca bàsica fins a la innovació cap a la societat, una oportunitat per conèixer i promoure les diferents línies de recerca i potencialitats entre els grups, els departaments i els instituts que treballen en el pol de recerca i innovació que configura el campus de la UAB, amb una activitat molt intensa i destacada en materials avançats.