La Xarxa Vives atorga la Medalla d'Honor a Fàtima Bosch
La Xarxa Vives d’Universitats (XVU) lliurarà la Medalla d’Honor a la bioquímica i biòloga molecular Fàtima Bosch, catedràtica del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB, en un acte que tindrà lloc el 17 de juliol a les 13 h a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. El guardó reconeix la trajectòria professional de la persona homenatjada i el seu compromís amb la ciència, la cultura i la societat.

Aquesta és la màxima distinció que atorga el Consell General de la XVU, format pels rectors de les 22 universitats de la Xarxa, en reconeixement de la trajectòria professional i el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 36 persones d’àmbits de coneixement d’allò més diversos.
Fàtima Bosch és investigadora i professora de la UAB des de 1984. Ha estat pionera en teràpia gènica, sempre amb la mirada posada en la cura de malalties metabòliques. El 1990 va crear el primer laboratori d’animals transgènics a Espanya, a la UAB, que el 2003 es va convertir en el Centre de Biotecnologia Animal i de Teràpia Gènica (CBATEG), i el dirigeix des d’aleshores amb importants resultats científics a escala mundial.
L’any 1992 va cofundar la European Society of Gene and Cell Therapy. Va ser vicepresidenta de la European Association for the Study of Diabetes (EASD), presidenta de la Sociedad Española de Terapia Génica y Celular i editora associada de la revista Human Gene Therapy, especialitzada en el camp de la teràpia gènica. Actualment, és membre del grup d’experts en dopatge gènic de l’Agència Mundial Antidopatge.
El 2022 va ser elegida acadèmica numerària de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB). Ha rebut, entre d’altres, el Premi Rei Joan Carles I, el Premi Francisco Grande Covián, la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya, la Creu de Sant Jordi, el Premi Alberto Sols, l’ICREA Acadèmia, el Jacob’s Ladder Norman Saunders International Research Prize i el Premi Transferència del Consell Social de la UAB.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Educació de qualitat