Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB premia la trajectòria d’Anna Cabré

13 març 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El proppassat 12 de març la Sala Teatre va acollir l’acte institucional de celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, on la UAB va reconèixer la trajectòria de la demògrafa Anna Cabré, fundadora del Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB.
Ferran Sancho i Anna Cabré
Ferran Sancho va obrir l’acte en el marc la commemoració del 8 de març on, a més d’homenatjar a Anna Cabré, es van celebrar els 10 anys de l’Observatori per a la Igualtat i es va presentar el tercer pla d’igualtat de la UAB. Sancho va remarcar la importància de la celebració d’aquesta jornada fent referència a la voluntat d’eradicar la discriminació de gènere a la mateixa UAB, “pionera en l’elaboració de polítiques universitàries conscienciades”.

Montserrat Rifà, directora de l’Observatori per a la Igualtat, va commemorar el 10è aniversari de l’observatori fent un repàs de deu imatges representatives de la seva pròpia tasca i dels reptes a assolir. L’exposició va concloure amb la imatge de la Gemma Gascó: les quatre vinyetes que han protagonitzat el cartell del 8 de març a la UAB d’enguany.

La homenatjada Ana Cabré

El moment central de l’acte va ser el reconeixement a la trajectòria d’Anna Cabré, la demògrafa fundadora del Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB. Montserrat Solsona, professora del Departament de Geografia, va ser la presentadora de la biografia de l’Anna Cabré. Solsona va destacar la “carrera brillant i la capacitat integradora” de la homenatjada.

Anna Cabré és catedràtica emèrita del Departament de Geografia. Durant la seva carrera com a demògrafa ha destacat pels seus treballs sobre demografia i geografia històrica de la població de Catalunya. La seva trajectòria l’ha dut a ser mereixedora de reconeixements com la creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la medalla Narcís Montoriol al mèrit científic i tecnològic. Ha dirigit el Centre d’Estudis Demogràfics de Catalunya durant 30 anys, ha demostrat ser una dona treballadora i una gran comunicadora de la recerca i la investigació.

Cabré va rebre el reconeixement de mans del rector, Ferran Sancho. En el seu discurs d’agraïment va explicar vivències personals i va comentar que ha tingut “més problemes com a dona a la casa que a la feina”, exposant que la conciliació familiar pot suposar un mur per la carrera professional d’una dona. Finalment, va animar a la Universitat a obrir portes a totes les dones investigadores, que solen tenir més problemes en l’accés a les oportunitats d’investigació.

Pla d’acció per la Igualtat

Per la seva banda, la vicerectora d'Estudiants i Cooperació, Sílvia Carrasco, va presentar el Tercer pla d'acció per a la igualtat de la UAB 2013-2017, tot fent cinc cèntims sobre els quatre eixos en què s'està treballant: fer visibles les desigualtats i sensibilitzar la comunitat universitària; promoure la igualtat de condicions; promocionar la perspectiva de gènere als estudis i la recerca; i assolir una representació igualitària als òrgans de presa de decisions.

Per tancar l'acte, Spei Macià, professora del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UAB, va dirigir una lectura dramatitzada de l'obra Jardí de dones, de Jaume Melendres, protagonitzada per estudiants de la UAB.

En el marc del 8 de març

Aquest acte s’ha inclòs en el programa d’activitats de la UAB del Dia de la Dona Treballadora. Activitats com formacions, xerrades, projeccions de documentals, cinefòrums, pilars femenins castellers, teatre i rols en vius han complementat la reivindicació d’aquesta data. Durant uns dies encara es podran veure el mural “La dona que m’ha inspirat” i les exposicions fotogràfiques situades al Hall de la Facultat de Lletres. La programació clourà entre els dies 17 i 19 de març, on tindran lloc el taller sobre lideratge femení de la Carme Garcia Ribes, directora del II Congrés Internacional de Lideratge Femení, i la xerrada “Una Yihad feminista”, a càrrec de Fátima Aatar.

Dins de