Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB nomena l'historiador Enzo Traverso doctor 'honoris causa'

12 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Consell de Govern de la UAB ha aprovat avui el nomenament de l'historiador italià Enzo Traverso com a doctor honoris causa a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres. Traverso és un dels historiadors amb més projecció internacional actualment, sobretot per les seves aportacions a la història cultural i intel·lectual, i pel caràcter interdisciplinari de les seves obres. La Universitat li retrà homenatge en la cerimònia d'investidura, encara sense data, que tindrà lloc properament.

Enzo Traverso

Traverso es va graduar en història a la Universitat de Gènova i va obtenir el doctorat a l'École des Hautes Etudes en Sciences Sociales de París l'any 1989, sota la direcció de Michael Löwy. Professor de la mateixa École i de la Université Paris 8 Vincennes-Saint Denis, des de 1995 fins 2012 va ser docent i investigador de la Université de Picardie Jules Verne, a Amiens. Des de 2013, és titular de la càtedra Susan&Barton Winokur d'Humanitats a la Cornell University, als Estats Units. És especialista en la història intel·lectual, cultural i política del segle XX i ha estudiat qüestions particularment rellevants per entendre l'Europa del segle passat i, per tant, també l'Europa actual. Els seus treballs han esdevingut referències indispensables en el camp de la història contemporània.

Ha dedicat una atenció especial al món intel·lectual alemany i centreeuropeu i, en particular, al medi intel·lectual jueu-alemany. Una de les seves contribucions més recents i destacades és un voluminós estudi sobre la història intel·lectual de les revolucions contemporànies que ha estat considerat una de les obres més importants publicades en els últims anys. El treball de Traverso s'ha centrat també en altre temes com ara el que ell anomena el període de "guerra civil europea" que comprèn l'interval entre 1914 i 1945 -és a dir, les dues conflagracions mundials i el període d'entreguerres-, la qüestió del totalitarisme, la relació entre memòria i història o els problemes metodològics i teòrics de la historiografia.

Traverso, a més, es caracteritza pel diàleg constant amb altres disciplines com ara la sociologia, la ciència política o la filosofia. En els seus treballs, són referències recurrents o objecte d'anàlisi pensadors com ara Hanna Arendt, Walter Benjamin, Theodor Adorno, Jean-Paul Sartre, Michel Foucault, Günther Anders, Carl Schmitt, Max Weber, Pierre Bourdieu o Zygmunt Bauman, així com figures literàries com Joseph Conrad, Franz Kafka, Paul Celan, Primo Levi o Susan Sontag.

El nou doctor honoris causa és autor de més de dues-centes publicacions entre monografies (àmpliament traduïdes), capítols de llibre i articles en revistes acadèmiques i culturals. Pel que fa a la seva relació amb la UAB, Traverso col·labora des de fa quinze anys amb el Departament d'Història Moderna i Contemporània, amb el Centre d'Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID-UAB) i amb el Grup de Recerca en Guerra, Radicalisme Polític i Conflicte Social (GRECS) tot cooperant en la tasca d'investigadors i investigadores i participant en congressos, cursos i altres activitats acadèmiques.

En la presentació de Traverso com a candidat al doctorat honoris causa, el catedràtic d'història contemporània Pere Ysàs ha lloat la seva capacitat divulgativa i els seus ferms posicionaments en el debat públic -amb l'exemple recent, en un context com el món acadèmic nord-americà, de la seva condemna a les actuacions de Hamàs i d'Israel en l'actual conflicte a Gaza- i l'ha qualificat com "un intel·lectual compromès amb el temps que li ha tocat viure".

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de