Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB lliura el Segell Infoparticipa a webs d'ajuntaments i consells comarcals

21 abr. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB ha desenvolupat el projecte Infoparticipa per avaluar la informació dels webs de les administracions públiques. El 20 d'abril van ser lliurats els Segells Infoparticipa als ajuntaments i consells comarcals que obtenen millors resultats.
Cerimònia de lliurament del Segell Infoparticipa
El Segell Infoparticipa, que distingeix la transparència dels webs d'ajuntaments i consells comarcals i atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, va ser lliurat el 20 d'abril passat en un acte al Born Centre Cultural de Barcelona.

La transparència de la informació dels webs dels ajuntaments i consells comarcals de Catalunya no ha millorat amb l'entrada en vigor de la Llei de 2014, segons l'anàlisi publicat en el Mapa Infoparticipa (www.mapainfoparticipa.com). Els resultats d'aquesta anàlisi, en els quals es basen els guardons Infoparticipa, posen de manifest que el nombre d'ajuntaments que han assolit les puntuacions establertes per obtenir-los en la 3a edició corresponent a 2015, ha disminuït respecte a la 2a edició 2014: de 77 (8%) s'ha passat a 67 (7%). L'avaluació dels webs dels consells comarcals, que s'ha realitzat per primera vegada, dóna un resultat similar: només 3 (7%) han obtingut un guardó: 2 un Segell i 1 una Menció. Com es pot veure en el Mapa, la majoria no supera el 50% dels indicadors.
 
Infoparticipa és un projecte desenvolupat pel LPCCP, des de l'any 2012, l'objectiu del qual és avaluar la informació que es publica als webs de les administracions públiques per promoure que millori la seva transparència i qualitat. Per a això, publica els resultats en un mapa georeferenciat les fitxes corresponents a cada entitat, en què es poden veure les puntuacions obtingudes i la informació que permet contrastar les dades de l'equip d'investigació amb la informació de les webs corporatives. El mapa tradueix aquest resultat en una tonalitat.

Aquest procediment, i el fet que s'atorgui el Segell Infoparticipa als que han obtingut les puntuacions més elevades, ha portat a definir uns criteris bàsics sobre la informació que s'ha de publicar, i a promoure l'interès per millorar, abans de l'aprovació i l'entrada en vigor de la Llei de Transparència, accés a la informació pública i bon govern.

En la 1ª edició (2013) 36 ajuntament van obtenir el Segell (5% dels ajuntaments de Catalunya van obtenir algun guardó); a la 2a edició (2014) el nombre de guardons va ascendir a 77 (8% dels ajuntaments) amb 67 Segells –màxima distinció-; i en la 3a edició (2015), que es lliura avui les xifres s'han reduït passant a 67 el total de guardons (7%), i només 61 Segells. Sí que s'ha incrementat el nombre d'ajuntaments que han obtingut el 100% dels indicadors, que ha passat de 3 a la 1a edició a 20 en la 2a edició i a 25 a la 3a edició.

La causa principal de la disminució dels guardons es deu al fet que, tenint en compte que a partir de l'1 gener 2016 entrava en vigor la Llei de Transparència, s'ha incrementat el nombre d'indicadors Infoparticipa amb els que s'analitzen els webs. Aquests indicadors s'utilitzen per examinar les pàgines, com podria fer-ho qualsevol persona, preguntant-se si proporcionen informació sobre 5 qüestions que es consideren bàsiques:
  • Qui són els representants polítics,
  • Com gestionen els recursos col·lectius,
  • Com gestionen els recursos econòmics,
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius,
  • I quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

Aquestes 5 qüestions es desdoblen, en el cas dels ajuntaments, en 52 preguntes, mentre que en les edicions anteriors eren 41; i en el cas dels consells comarcals, en 49 preguntes que s'han adaptat a aquestes administracions locals de segon nivell.

No obstant això, cal assenyalar que els Indicadors Infoparticipa no contemplen totes les exigències que marca la Llei, sinó només una part que l'equip del LPCCP ha considerat imprescindibles per anar avançant pas a pas en la millora de la informació de les webs. Per tant, l'obtenció del Segell Infoparticipa, o del 100% dels indicadors Infoparticipa, no significa que es compleixi amb la Llei sinó només amb els criteris del sistema d'avaluació Infoparticipa. El propòsit és col·laborar a la difusió de la cultura de la transparència entre els responsables polítics i tècnics de les administracions públiques, i entre la ciutadania.

Jornada sobre transparència amb l'Oficina Antifrau de Catalunya i la Generalitat

L'acte de lliurament de les acreditacions de la 3a edició del Segell InfoParticipa va comptar amb els parlaments de Victòria Camps, presidenta del Consell Certificador, Ferran Sancho, rector de la UAB i Daniel de Alfonso, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

Es va tancar així una jornada sobre la transversalitat de la transparència organitzada conjuntament pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB (LPCCP), l'Oficina Antifrau de Catalunya i el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. En la jornada es va debatre les assignatures encara pendents i es va abordar, de manera transversal, la usabilitat i l'impacte de la transparència, el paper de la gestió documental i els avenços en la tutela del dret d'accés a la informació a Catalunya.

Dins de