Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB incorporarà 10 professors Serra Húnter

21 jul. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La UAB comptarà amb 10 nous professors dels 72 contractes oferts en la segona convocatòria internacional del Programa Serra Húnter que impulsa el Govern de la Generalitat.
Professorat
El Programa Serra Húnter ha consolidat el procés de crida internacional en la contractació de personal acadèmic al sistema universitari de Catalunya. La primera convocatòria internacional del Programa, impulsat pel Govern de la Generalitat i les universitats públiques catalanes, ha permès incorporar 72 nous professors “amb un perfil altament internacionalitzat ja que la pràctica totalitat, concretament el 92%, té experiència docent i investigadora a l’estranger”, segons destaca el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà.
 
Els nous professors Serra Húnter han estat seleccionats entre 480 candidats. La selecció ha anat a càrrec de 65 comissions avaluadores integrades per un president/a i quatre vocals de reconegut prestigi internacional, així com per almenys dos membres d’universitats de fora del sistema català. Les comissions han escollit el millor perfil per a cada posició en base als mèrits i el projecte de futur presentat pel candidat. “Gràcies a aquest programa, el sistema universitari català incorpora el mecanisme de contractacions a través de tribunals internacionals”, ha subratllat Castellà, i ha felicitat a les universitats catalanes “per anant fent extensiu aquest bon instrument a tots els processos de selecció”.
 
El secretari d’Universitats i Recerca ha explicat que la primera convocatòria de la nova fase del Programa Serra Húnter “ha acomplert amb escreix l’objectiu de reforçar la mobilitat i la internacionalització del sistema universitari català”. El 93,7% dels professors Serra Húnter tenen experiència internacional, el 50,8% procedeixen d’una altra universitat diferent a la contractant, gairebé el 30% és precisament d’una universitat de fora de Catalunya i el 20,6% és d’una universitat estrangera.
 
Aquesta política de captació i retenció de talent, iniciada els darrers 12 anys amb l’aprovació de la llei d’universitats de Catalunya (LUC), “s’ha traduït en una presència de les universitats catalanes als principals rànquings mundials”, ha destacat Castellà. Un dels eixos d’aquesta política és el Programa Serra Húnter, que permet avançar en una estructura docent més flexible i internacionalitzada i superar la rigidesa imposada pel model funcionarial.
 
Precisament, el secretari d’Universitats i Recerca confia què l’impacte en el sistema universitari encara serà més important ja que el Programa Serra Húnter “incorpora a les universitats catalanes perfils homologables als del programa ICREA que tan bon resultat està donant en l’àmbit de la recerca a Catalunya”.
 
Aquesta estratègia dóna un pas més en la segona crida del Programa Serra Húnter que, com a principal novetat, incorpora la figura del professor Serra Húnter Lector, que s’emmiralla en el model anglosaxó del tenure-track. El director general d’Universitats, Lluís Jofre, ha explicat que “aquest model de carrera acadèmica significa una selecció més exigent en el moment de la incorporació inicial del professorat però, en contraprestació, reben per part de la universitat un compromís de continuïtat, sempre que superin les avaluacions pertinents”. Així, 33 del total de 72 contractes oferts són posicions de professor Serra Húnter Lector.
 
Jofre ha destacat que Catalunya assumeix, de forma pionera a Europa, la recomanació de la LERU (la Lliga Europea d’Universitats de Recerca) d’incorporar aquesta figura “que ja existeix en els entorns acadèmicament més consolidats”. El director general d’Universitats també ha explicat que el contracte del Serra Húnter Lector preveu “dues avaluacions, una al meitat del període i una altra al final, per determinar si passen a tenir una posició permanent en la universitat”.
 
El director acadèmic del Programa Serra Húnter, Enrique García-Berro, ha explicat que amb la posada en marxa de la segona crida internacional s’ha intensificat el posicionament de les universitats catalanes al món. “En l’àmbit internacional ja comença a ser visible que les universitats de Catalunya convoquen anualment posicions per atreure professorat excel·lent”, ha assegurat.
 
Els contractes oferts en la segona convocatòria internacional del Programa Serra Húnter abasten tots els àmbits de coneixement. Concretament, 14 contractes corresponen a l’àmbit de ciències experimentals, 5 a ciències de la salut, 27 a ciències socials, 7 a humanitats i 19 són d’enginyeria i arquitectura. Per universitats, la de Barcelona (UB) ofereix 24; l’Autònoma (UAB), 10; la Politècnica (UPC), 16; la Pompeu Fabra (UPF), 2; la de Lleida (UdL), 5; la de Girona (UdG), 3;  la Rovira i Virgili (URV), un total de 11 contractes; i la Universitat de Vic – Central de Catalunya (UVic-UCC), 1.
 
El programa, que preveu incorporar fins el 2020 més de 500 nous professors seleccionats amb criteris d’excel·lència internacional, està finançat pel Govern de la Generalitat i el conjunt de les set universitats públiques catalanes (UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG i  URV). En la segona convocatòria, també s’ha incorporat, la UVic–UCC que, donat el seu caràcter privat, s’ha integrat en l’estructura del sistema de selecció però no rep finançament públic.

Dins de