Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB inaugura l'oficina Sakura Network d'Estudis Japonesos

14 oct. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB ha inaugurat avui l'Oficina d'Estudis Japonesos, un centre amb l'objectiu de promoure l'estudi i la recerca de la llengua i la cultura japoneses al nostre país, amb el reconeixement de la Japan Foundation, una institució adscrita al govern del Japó. La UAB —la universitat amb més estudiants de japonès de l'Estat i la primera a acollir els exàmens oficials de llengua japonesa— és la primera universitat d'Espanya amb una oficina Sakura Network d'estudis japonesos, així com l'única que acull sengles seus de les institucions culturals oficials de la Xina, Corea del Sud i el Japó.

Inauguració de l'oficina d'estudis japonesos

La xarxa Sakura depèn de la Japan Foundation, la institució governamental dedicada a la promoció de la llengua i la cultura japoneses arreu del món. Aquesta xarxa està dedicada a la millora constant de l'ensenyament dels estudis japonesos. La nova seu, ubicada al Mòdul de Recerca A del Parc de Recerca UAB, permet al personal de la Universitat dedicat a la docència d'estudis japonesos tenir un canal directe de relació amb la Japan Foundation, implicar-se en projectes de millora de la didàctica de la llengua i la cultura japoneses o impulsar activitats culturals i divulgatives. Segons ha explicat Kei Matsushima, director de la nova oficina, es vol oferir cursos oberts de japonès a partir del proper mes de febrer, entre altres activitats.

El rector de la UAB, Javier Lafuente, i el cònsol general del Japó a Barcelona, Yasushi Sato, han descobert una placa a l’accés a la nova oficina i, tot seguit, ha tingut lloc l’acte inaugural a la Facultat de Traducció i Interpretació. En l’acte, Sato ha subratllat la importància de l’àmbit acadèmic de la traducció i la interpretació perquè “construeix ponts entre diferents cultures i llengües” atès que “l’idioma és més que una eina de comunicació, és la teva manera de pensar i de mirar el món”. Per la seva banda, el vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez, ha manifestat que és un “enorme plaer i una satisfacció” per a la universitat acollir aquesta oficina que suposarà poder oferir recursos “a totes les persones que estudien japonès”. Martínez ha destacat també que l’oficina se suma a les delegacions lingüístiques i culturals de Portugal, Corea del Sud i la Xina, que ja tenen seu a la UAB.

En acabar les intervencions, hi ha hagut un espectacle musical de Hibiki Ichikawa, mestre de shamisen, un instrument tradicional japonès de tres cordes del segle XV molt popular entre les geishes i el teatre kabuki.

El Japó, la Xina i Corea del Sud

La UAB, que és l'única universitat catalana que ofereix estudis de l'Àsia oriental tant a nivell de grau com de màster, es consolida amb aquesta nova seu com la institució d'educació superior capdavantera en les relacions no només amb el Japó, sinó amb l'Àsia oriental, ja que assoleix l'objectiu d'establir una col·laboració directa amb les institucions oficials culturals dels tres països compresos en aquest àmbit d'estudi: el mateix Mòdul de Recerca A acull sengles seus de l'Institut Confuci Barcelona i de l'Institut Rei Sejong, les institucions de la Xina i de Corea del Sud, respectivament, que compleixen una tasca equivalent a la de l'Institut Cervantes del govern espanyol o de l'Institut Ramon Llull del govern de la Generalitat.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de