Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB i la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya signen un conveni per fer créixer l'Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya

14 jul. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, i la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya van presentar el 26 de juny a la tarda el conveni de col·laboració per fer créixer l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya. L’acte es va dur a terme en el marc de l’assemblea anual que la Federació va celebrar a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona.

La UAB i la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya signen un conveni

L’acord entre les dues institucions permetrà que la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya (FMCLCat) aporti continguts de valor a l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya (ASRC-UAB), tant amb nous fragments radiofònics que s’incorporaran a l’Arxiu com en la millora en la descripció i contextualització dels fragments ja existents.

El director de l’ASRC-UAB, Cinto Niqui, va presentar les característiques principals del projecte i va agrair a Raquel Martínez i a Eduard Garcia, presidenta electa i president en funcions de la Federació, així com a les 90 emissores de ràdio que formen part de la Federació, el treball conjunt a través d’aquest conveni, que se suma a l’acord vigent amb la Xarxa de Comunicació Local (XAL), presentat el mes de febrer passat.

L’Arxiu actualment compta amb fragments procedents de 1.165 emissores de ràdio de 311 localitats catalanes, i d’aquestes emissores 246 són municipals, unes 120 són ràdios escolars i un nombre significatiu procedeix del tercer sector, fet que posa en valor la importància històrica d’aquest mitjà a Catalunya i la seva diversitat territorial i temàtica, amb un ecosistema radiofònic únic a Europa. També hi ha enregistraments breus de ràdios públiques i privades i alguns fragments d’emissores internacionals que han emès en català a les bandes d’ona curta.

«Catalunya ha tingut unes 280 emissores municipals; per tant, ens faltaria incorporar a l’Arxiu registres d’unes 40 emissores municipals. La voluntat no és incloure tots els programes d’una mateixa emissora, sinó fragments representatius de cadascuna, i com més antics millor, perquè són els que tenen més risc de perdre’s», va afirmar Cinto Niqui.

Per la seva banda, el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Juan José Perona, va destacar que «la UAB va ser la primera universitat catalana a impartir estudis universitaris de comunicació a Catalunya, i ha estat i continua sent un referent en els estudis radiofònics. De fet, les primeres tesis doctorals que es van fer a escala estatal sobre el mitjà radiofònic van sortir de la nostra Facultat. Per tant, que la nostra Universitat aculli l’ASRC-UAB ens ha d’omplir de satisfacció, i aquest conveni amb la FMCLCat comportarà un enriquiment molt substancial del fons de l’Arxiu, que s’ha posat a disposició de la ciutadania, en obert, des del primer moment».

Preservació del patrimoni radiofònic català

Abans de cloure l’acte, Cinto Niqui va fer una crida per reclamar la memòria sonora de les ràdios, en general, i, en particular, de les municipals: «És molt important que els directors i directores de les emissores de ràdio convenceu els vostres alcaldes i alcaldesses que la memòria sonora és patrimoni de les localitats». Es tracta d’un esforç que, segons ell, també podria comptar amb el suport dels consells comarcals.

Precisament, la tasca de preservació i difusió del patrimoni sonor que està duent a terme l’ASRC-UAB va ser reconeguda el mes de maig passat amb la Menció d’Honor als Premis Ràdio Associació.

Prèviament a la presentació del conveni, la FMCLCat va presentar el 2n Llibre Blanc de la Ràdio Local a Catalunya i va celebrar l’assemblea anual, en la qual es va elegir la nova junta, presidida per Raquel Martínez, en substitució d’Eduard Garcia. També es va decidir que es canviarà el nom de l’entitat i es recuperarà la denominació original: Federació de Ràdios Locals de Catalunya.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat
  • Aliança pels objectius

Dins de