Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La sobrepesca i la degradació, causes del declivi de l'Oceà Atlàntic Sud

25 maig 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els ecosistemes marins de l'Oceà Atlàntic Sud han experimentat un important declivi a les darreres dècades a causa de la sobrepesca i la degradació de l'hàbitat. Així ho demostra un estudi científic liderat per l'ICTA-UAB que aporta llum sobre la magnitud de l'impacte humà sobre aquestes zones marines, abans pròsperes, a partir de l'anàlisi arqueològica de restes de peixos procedents de diversos jaciments de Brasil.

SOBREPESCA BRASIL ICTA-UAB

Les comunitats indígenes que van habitar la costa meridional del Brasil durant milers d'anys van gaudir d'ecosistemes marins abundants i diversos, plens de peixos de grans dimensions i alt nivell tròfic, i depredadors importants que en el passat van tenir un paper important en la seguretat alimentària. Això va permetre la seva explotació habitual per part de les poblacions indígenes amb una tecnologia pesquera senzilla durant milers d'anys. Després de comparar les restes arqueològiques de les espècies de peixos del passat amb les poblacions existents actualment, els resultats mostren una disminució significativa de moltes de les espècies, en particular de taurons i ratlles, possiblement vinculada a la intensificació de l'impacte humà, com la sobrepesca i la degradació de l’hàbitat en les últimes dècades.

Thiago Fossile, autor principal i investigador de l'ICTA-UAB i del Departament de Prehistòria de la UAB subratlla les creixents pressions antropogèniques a què s'enfronta la fauna aquàtica al Brasil, un país conegut per les seves impressionants platges i la seva diversa fauna. “Moltes espècies documentades en jaciments arqueològics estan ara en perill d'extinció, mentre que d'altres espècies no es tenen prou dades sobre la seva distribució i abundància. Utilitzant dades arqueològiques, podem conèixer millor aquests entorns perduts i redefinir les línies de base de la conservació”.

André Colonese, autor principal i investigador de l'ICTA-UAB i del Departament de Prehistòria de la UAB, destaca la importància dels ecosistemes costaners i marins al sosteniment de la pesca de subsistència durant milers d'anys al llarg de la costa brasilera. "Centenars de jaciments arqueològics proporcionen informació valuosa sobre la biodiversitat del passat, contribuint als debats sobre la gestió i la conservació de la pesca. Aquest estudi subratlla la importància d'incorporar dades arqueològiques als debats sobre conservació al Brasil, reforçant la rellevància d'aquesta disciplina per a les qüestions mediambientals".

Per Mariana Bender, coautora de la Universitat Federal de Santa Maria, l'estudi ofereix una nova perspectiva en la comprensió de l'explotació de la biodiversitat pesquera a través del temps. "És sorprenent el que els jaciments arqueològics ens poden dir sobre l'impacte de les antigues poblacions humanes en la biodiversitat dels peixos. Observant les característiques dels peixos, trobem proves que els grans depredadors superiors han estat explotats durant molt de temps i que les pesqueries recents s'han desplaçat cap a nivells tròfics inferiors. Aquest procés no és recent, sinó que s'han produït milers d'anys”.

La coautora Dione Bandeira, de la Universitat de Região de Joinville (Brasil) va explicar que “la gestió ambiental indígena serveix de model per a la utilització sostenible dels recursos i exerceix un paper crucial en la conservació de la biodiversitat a les regions tropicals i subtropicals de Sud-amèrica. A més, els estudis centrats en les restes arqueològiques de fauna aporten coneixements valuosos sobre els orígens i l'evolució d'aquestes pràctiques perdurables".

L'estudi va ser finançat pel projecte TRADITION de l'ERC (Consolidator Grant 817911) i dirigit per investigadors de l'ICTA-UAB (Espanya), en col·laboració amb la Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität (Alemanya), la Universidade de São Paulo (Brasil), la Universidade Federal de Pilotes (Brasil), la Universidade Federal do Rio Gran (Brasil), la Universidade dóna Região de Joinville (Brasil) i la Universidade Federal de Santa Maria (Brasil).

 


Article científic

Fossile T, Herbst DF, McGrath K, Toso A, Giannini PCF, Milheira RG, et al. (2023) Bridging archaeology and marine conservation in the Neotropics. PLoS ONE 18(5): e0285951. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0285951

Dins de