Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La secretària d'Estat d'I+D+i visita l'ICTA-UAB

23 feb. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La Secretària d'Estat de Investigación, Desarrollo e Innovación de Ministerio de Economía y  Competitividad (MINECO), Carmen Vela i la Subdirectora General de Planificación y Seguimiento de la mateixa Secretaria, Clara Eugenia García han visitat l’ICTA-UAB per conèixer de primera mà la tasca que desenvolupen els investigadors.
Carmen Vela ICTA imatge
La Secretària d'Estat, Carmen Vela ha felicitat a l'ICTA-UAB per a l'obtenció d'aquesta distinció d'excel·lència "perquè aconseguir una acreditació María de Maeztu no és senzill i es deu bàsicament al vostre esforç i treball diari", i ha destacat l'elevat nivell científic de les nombroses unitats que es van presentar a la convocatòria. "L'acreditació María de Maeztu no és un reconeixement secundari després de les Unitats Severo Ochoa; està dirigida a centres diferents en grandària i característiques però amb el mateix nivell d'excel·lència", ha indicat.
 
La visita d'aquesta representació del MINECO ha començat a primera hora del matí de dimarts, 23 de febrer, amb un recorregut guiat per l'edifici eco-sostenible ICTA-ICP de la mà del rector de la UAB, Ferran Sancho, així com de la directora de l'ICTA-UAB, Jordina Belmonte i la directora adjunta de Recerca de l'ICTA-UAB, Patrizia Ziveri. Carmen Vela i Clara Eugenia García han pogut conèixer les peculiaritats de l'edifici, edificat sota criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.
 
A continuació, han mantingut una reunió informal amb els investigadors de l'ICTA-UAB en què s'ha produït un intercanvi d'opinions sobre les convocatòries de subvencions a la investigació espanyoles, així com les oportunitats i novetats previstes des de la Secretaria d'Estat d'Investigació, desenvolupament i Innovació. Els investigadors li han fet arribar aquelles dificultats burocràtiques i de finançament amb què es troben en l'exercici de la seva carrera investigadora.
 
La directora adjunta de Recerca de l'ICTA-UAB, Patrizia Ziveri ha explicat el Programa Estratègic de Recerca que es desenvoluparà en el període 2016-2019 en el marc de la "Unitat María de Maeztu" destinat a consolidar les seves capacitats científiques, contribuir al lideratge de la investigació espanyola i a actuar com a pol d'atracció de talent a nivell internacional.
 
Patrizia Ziveri és la directora Científica del Programa Estratègic de Recerca. Presidirà el Comitè Directiu format pels investigadors Isabelle Anguelovski, Jordina Belmonte, Xavier Gabarrell, Eric Galbraith, Mario Giampietro, Giorgos Kallis, Victoria Reyes-García, Joan Rieradevall Pons, Antoni Rosell i Jeroen van den Bergh.

En el marc del Programa de Recerca Estratègic 2016-2019, la recerca s'enfocarà a establir l'estat del coneixement del canvi climàtic i els seus impactes socioeconòmics, i a la proposta de solucions transformatives a l'escala local i regional.

Es farà a través de cinc projectes estratègics multidisciplinaris: 1. Transferència dels coneixements en ciències naturals sobre canvi climàtic en models aplicables en l’anàlisi de sistemes i sinèrgies (líder del projecte: Eric Galbraith). 2. Integració d’estudis de polítiques socials i econòmiques amb els estudis de ciències naturals (incloent models de simulació i projeccions) per millorar la consiliència de les polítiques de ciència climàtica (líder del projecte: Jeroen van den Bergh). 3. Combinació de l’enginyeria i l’anàlisi de les polítiques econòmiques per proporcionar una informació més completa als responsables polítics sobre costos i retorn de l’aplicació del disseny tecnològic a les solucions climàtiques (líder del projecte: Xavier Gabarrell). 4. L’aprofitament del coneixement local sobre canvi climàtic per generar aportacions més rellevants en la dinàmica del clima regional i local (líder del projecte: Victoria Reyes-García). 5. La comprensió de les aproximacions descendents i ascendents per fomentar la transició a una economia baixa en carboni (líder del projecte: Giorgos Kallis).
 
Sobre l'ICTA-UAB

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) és un centre multidisciplinari que promou la investigació i la formació de postgrau en ciències ambientals. La finalitat és millorar la comprensió del canvi ambiental global, i de la naturalesa i les causes dels problemes ambientals. A més, estudia les polítiques, estratègies i tecnologies que fomentaran la transició cap a una economia sostenible. L’ICTA-UAB fa recerca avançada en 20 àrees d’ investigació de les ciències ambientals, tan en l’àmbit de l’entorn natural, com de les ciències socials i de les enginyeries. La finalitat és promoure una millor comprensió de les dinàmiques i problemes ambientals i de les seves causes, i també les polítiques i estratègies que estimulin una transició sòcio-tecnològica cap a una economia  sostenible.

Dins de