Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La petjada ambiental de la UAB a debat a la Facultat de Ciències i Biociències

04 oct. 2019
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La petjada de carboni de la UAB és l’indicador de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH)* associades al funcionament de la universitat. Fins 2018, les principals emissions de GEH a la UAB provenien de la mobilitat (d’accés al campus i viatges de treball) i del consum energètic (gas natural i electricitat). Des de 2018, el transport per accedir al campus s’ha convertit en el principal responsable d’emissions de GEH.
Petjada ecològica de la UAB
La UAB ha reduït un 55% de la seva emissió de gasos amb efecte hivernacle en menys de dos anys.
El 30 de setembre, a les 13 h, la sala d’actes de la Facultat de Ciències i Biociències va acollir la xerrada “Podem reduir l’impacte climàtic de la UAB?”, impartida per l'Anna Florensa, de l'oficina de medi ambient de la UAB, i organitzada junt amb la coordinació del grau de Biologia Ambiental.

L’acte, organitzat arrel de les mobilitzacions pel clima que van tenir lloc durant tota la setmana i en concordança amb la declaració d’emergència climàtica de la Universitat, va comptar amb una explicació de quin és l’impacte climàtic de la UAB, basant-se en els àmbits de la mobilitat, l’energia, l’aigua i els residus, i de quines són les accions que es fan i que es faran per reduir-lo.

Durant la conferència, Florensa va explicar que la petjada de carboni (GEH) de la UAB, és a dir, l’indicador de les emissions de gasos amb efecte hivernacle associades al funcionament de la universitat, va disminuir en el 2018 un 55%  respecte l’any anterior, però que la intenció és que continuï baixant. Aquesta baixada es deu a que la UAB fa servir des del gener d’aquell any energia elèctrica provinent de fonts d’energia renovable.

Les principals emissions de GEH a la UAB provenen de la mobilitat (d’accés al campus i viatges de treball) i del consum energètic (gas natural i electricitat). Des del 2018, el transport per accedir al campus s’ha convertit en el principal responsable d’emissions de GEH, tot i que més d’un 60% dels viatges fins a l’Autònoma es realitzen amb transport públic. Pel que fa a les emissions associades al consum energètic, deriven principalment de la climatització de les Facultats.

Entre les accions que es fan o es faran per a reduir la petjada de la UAB i pel que fa als residus, s’ha proposat transformar la deixalleria del campus en un centre d’innovació en gestió de residus i s’ha contemplat millorar-ne la gestió al Pla Campus SiS 2018-2022. Aquesta és una de les moltes línies que té UAB per a millorar la sostenibilitat del Campus, com també ho són el foment del transport públic col·lectiu i sostenible i la promoció de l’estalvi d’energia i d’aigua.

L’acte va finalitzar amb un debat entre els assistents i una recollida de més de quaranta propostes sobre com fer més sostenible la Universitat, on van aparèixer idees com optimitzar el servei de busos interns, fer ús de plaques solars, instal·lar sistemes de cisterna amb dos botons als lavabos o eliminar del tot els gots de plàstic als bars de les facultats.
 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Energia neta i assequible
  • Consum i producció responsables
  • Acció climàtica

Dins de