Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La nova col·lecció inèdita de poemes visuals de Joan Brossa la trien els ciutadans

11 oct. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El CVC-UAB  i La Fundació Joan Brossa presenten al públic divendres 14 d’octubre a les 19 hores a Library Living Lab de Sant Cugat, l’oportunitat de descobrir i triar l’obra visual inèdita del poeta Joan Brossa, en una experiència revolucionària de participació ciutadana.
La nova col•lecció inèdita de poemes visuals de Joan Brossa la trien els ciutadans
Una eina interactiva innovadora desenvolupada pel Centre de Visió per Computador en el context del laboratori d’innovació cultural i tecnològic Library Living Lab, ubicat a la biblioteca Miquel Batllori del barri de Volpelleres (Sant Cugat), permetrà al públic visualitzar més d’un miler de poemes de Joan Brossa, molts d’ells encara inèdits, en una pantalla de gran format. 

Des del 14 d’octubre i durant dues setmanes, serà el mateix públic de l’exhibició el que podrà triar els poemes inèdits que vulguin que formin part d’aquesta nova col·lecció digital i oberta. Es tracta de crear una experiència visual i participativa, on sigui la contribució de la gent la que aporti un valor afegit a una col·lecció digitalitzada. Els participants, a més, podran afegir les emocions, sentiments i impressions que els generen els poemes seleccionats a través d’una plataforma tàctil i intuïtiva.

Aquests poemes sortiran a la Xarxa d’Internet a través del compte de Twitter @BrossaInedit, que esdevindrà des d’aquest precís moment a la nova col·lecció digital de Joan Brossa.

Poemes visuals emblemàtics
Brossa poua en aquest conjunt d’obres fins al final de la seva vida per editar poemes visuals solts, o, en alguns casos editar conjunts sencers amb la col·laboració d'amics com Joan Miró o Antoni Tàpies. Alguns d’aquests poemes han esdevingut emblemàtics, però ara, per primera vegada, se’n podrà veure l’estat original.
 
Els poemes de Joan Brossa que s’hi mostraran, molts d’ells encara inèdits, provenen de les col·leccions Suites visuals i de Poemes habitables.

La Fundació Joan Brossa endega així una política de difusió virtual del seu arxiu, conservat al Centre d’Estudis i Documentació del MACBA.

Per la seva part, el Library Living Lab ja compta amb experiència en la valorització de col·leccions digitals, de les quals caldria destacar el projecte Memory Fields, basat en una col·lecció de Pòsters de Propaganda de la Guerra Civil Espanyola de l’Arxiu Nacional de Catalunya i una instal·lació sobre Masies Històriques del fons digital de l’Arxiu de Sant Cugat del Vallès. L’ADN del Library Living Lab es basa en la participació dels ciutadans en els projectes d’innovació i ciència.

La iniciativa, emmarcada dins del concepte del Library Living Lab, es presentarà també el 17 d’octubre al Parlament Europeu per part del codirector del projecte, Fernando Vilariño, professor de Ciències de la Computació de la UAB i sotsdirector del CVC, a l’acte ‘Generation Code: born at the library’.

Glòria Bordons, directora de la Fundació Joan Brossa; Marc Audí, especialista en l’obra visual de Joan Brossa; i Fernando Vilariño seran els responsables de presentar el projecte el 14 d’octubre.

Dins de