Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La llum és protagonista a la 15a edició dels Dissabtes de la Física

09 des. 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La 15a edició dels Dissabtes de la Física està dedicada a la llum, ja que les Nacions Unides i la UNESCO han declarat el 2015 com “any internacional de la llum i de les tecnologies basades en la llum”. Així doncs, s’han programat sis conferències que tractaran aquesta temàtica.
Dissabtes de la Física 2015
Com cada any, la Facultat de Ciències de la UAB acollirà els Dissabtes de la Física, una activitat divulgativa dirigida a estudiants de batxillerat que estan interessats en temes científics, especialment en la física, i també a professors. Té com a objectiu principal apropar els joves a aquesta disciplina d’una manera rigorosa i, alhora, entenedora, però també motivar-los a conèixer millor el món que els envolta. Començarà el 14 de febrer i s’allargarà durant quatre dissabtes, fins el 7 de març, en els quals s’oferiran conferències que aniran seguides de demostracions experimentals, visites a diferents laboratoris, tant de docència com de recerca, i projeccions de vídeos. L’últim dissabte de les jornades, el 7 de març, la sessió s’organitza conjuntament amb els Dissabtes de les Matemàtiques.

Aquesta 15a edició estarà dedicada a la llum, aprofitant que les Nacions Unides i la UNESCO han declarat el 2015 com “any internacional de la llum i les tecnologies basades en la llum. Aquest any, coincideixen una sèrie d’aniversaris relacionats amb la història de la ciència de la llum: fa 1.000 anys que es van iniciar els estudis d’òptica, 200 que l’Auguste Fresnel va descobrir el caràcter ondulatori de la llum i 150 anys de la formulació de la teoria electromagnètica de la propagació de la llum. A més, el 1905, l’Albert Einstein va plantejar la teoria de l’efecte fotoelèctric i fa 100 anys que aquest mateix científic va incorporar la llum a la teoria de la relativitat. És, també, el cinquantè aniversari del descobriment del fons còsmic i de la proposta de la fibra òptica per a la transmissió de missatges telefònics.

Les conferències que s’oferiran seran: “Llum: Ona Partícula?”, a càrrec del Dr. Emili Elizalde, de l’Institut de Ciències de l’Espai ICE-IEEC; “Llum polaritzada: de les pel•lícules 3D a les pantalles de cristall líquid”, on parlarà el Dr. Gervasi Herranz, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona ICMAB; la Dra. Ana Belen González de l’Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia ICN2, farà una xerrada sobre “La llum a la nanoescala: des de Maxwell a la detecció precoç del càncer”; “Jugant amb fotons”, on intervindrà el Dr. Angel Pérez del Pino, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona ICMAB; el Dr. Armengol Gasull, del Departament de Matemàtiques de la UAB, oferirà una conferència titulada “L’infinit i més enllà” i “Manipulant àtoms amb la llum”, a càrrec de la Dra. Verònica Ahufinguer, del Departament de Física de la UAB. 

Fins el 26 de gener, romandrà obert el període d’inscripció, que es pot realitzar a través de la pàgina web del Departament de Física. L’activitat és gratuïta, però les places estan limitades a l’aforament de la sala.

Dins de