Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La Cova del Sardo torna a l'escola

28 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Alumnat de l’Escola Ribagorçana de Pont de Suert ha participat per segon curs consecutiu en un projecte educatiu sobre la Cova del Sardo (Boí), jaciment emblemàtic del Parc Nacional d’Aigüestores i l’Estany de Sant Maurici excavat i estudiat pel Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya de la UAB i la Institució Milà i Fontanals-CSIC. El projecte ha finalitzat el 27 de maig amb la visita de l’alumnat al jaciment.

Alumnat Escola Ribargorçana a la Cova del Sardo l'any 2021
Alumnat de l'Escola Ribagorçana de Pont de Suert visitant la Cova del Sardo el passat 27 de maig.

El projecte ha permès l’alumnat de sisè d’Educació Primària conèixer com es fa recerca arqueològica estudiant un important element patrimonial com és la Cova del Sardo. En una primera fase, els nens i nenes van poder conèixer de primera mà els mètodes de treball amb tallers desenvolupats al centre Espai Orígens de Camarasa, en què també participa la UAB , on van obtenir les eines necessàries per a la fase d’investigació del seu projecte. L’alumnat ha desenvolupat la seva recerca a través de diferents “reptes”, preguntes plantejades a partir de les restes arqueològiques documentades al jaciment, que els han permès obtenir informació sobre l’època en què l’abric va ser ocupat, l’entorn, l’alimentació dels qui el van ocupar o els recursos que van fer servir per fabricar les seves eines.

El punt final de la fase de recerca ha estat la visita al jaciment de l’alumnat, que ha tingut lloc el 27 de maig, en què han pogut observar el jaciments que han investigat durant el curs. En aquesta visita els han acompanyat membres del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya, amb els quals han pogut compartir el resultat de la seva recerca. L’activitat ha comptat amb el suport de personal del Parc Nacional d’Aigüestores i l’Estany de Sant Maurici, que ha mostrat l’alumnat la riquesa paisatgística i mediambiental del Parc i la importància de la seva conservació.

El projecte s’emmarca al programa Investiga.edu, promogut per l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació i amb el suport econòmic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya- Parc Nacional d’Aigüestores i l’Estany de Sant Maurici. Amb aquest projecte també hi col·labora la UAB, a través del seu Campus d’Arqueologia i Paleontologia.

Dins de