L'IBB, coorganitzador de l'11è Congrés Ibèric de Prions
Experts en l’estudi dels prions i les malalties associades es donen cita a Barcelona els dies 11 i 12 de maig en una nova edició del Congrés Ibèric de Prions. La trobada té lloc a l’Institut d’Estudis Catalans i està coorganitzada per l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB-UAB) i l’IRTA-CReSA.
Alineat amb l’enfocament «una salut» que requereix l’estudi en el camp dels prions, el congrés serveix per establir i enfortir col·laboracions interdisciplinàries entre experts de la medicina, la biologia, la veterinària, la bioquímica i altres especialistes de la península Ibèrica i d’altres països. La trobada servirà per presentar i debatre els últims avenços i serà, també, un fòrum perquè els joves científics presentin i discuteixin les seves recerques.
El congrés se celebra anualment per abordar un dels grans reptes sense resoldre de la neurociència, com és aconseguir trobar tractament per a les malalties priòniques, que comparteixen mecanismes moleculars amb altres trastorns de mal plegament de proteïnes i que globalment tenen una alta prevalença en l’envellida societat actual.
El programa d’aquest any inclou una conferència a càrrec de Martí Pumarola, catedràtic de Medicina i Cirurgia Animals, al voltant de la seva experiència de trenta anys amb les malalties priòniques. Altres temàtiques que s’hi tractaran seran la malaltia priònica del camell, una nova malaltia emergent al nord d’Àfrica, una teràpia gènica per a la malaltia de Creutzfeldt-Jacob en un model de ratolí i nous avenços en l’estudi de SynuClean-D, una molècula que inhibeix l’agregació de la proteïna alfa-sinucleïna, identificada pel grup de recerca en Plegament de Proteïnes i Malalties Conformacionals de la UAB.