Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'acte en motiu del 25N: els detalls de la jornada

29 nov. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'acte amb motiu del Dia Internacional Contra les Violències Masclistes s'ha celebrat aquest dimarts 29 de novembre a les 12 h a la Sala d'Actes del Rectorat. L'acte ha durat una hora i ha constat de dues parts. Primer, les alumnes delegades d'Igualtat han llegit el manifest de la Comissió de Dones i Ciència del CIC. Després, la catedràtica en Dret de la UAB, Carolina Gala, ha fet una ponència sobre la nova llei 15/2022 integral per a la igualtat de tracte i no-discriminació. 

Imatge de l'acte commemoratiu en motiu del 25N

La Sala d'Actes del Rectorat s'ha omplert d'assistents a la commemoració del 25N un 29 de novembre a les 12 h. La Secretària General, Esther Zapater, ha començat responent a la pregunta que tothom es feia: per què s'ha commemorat el Dia Internacional contra les Violències Masclistes quatre dies més tard? Esther Zapater ha respost: "Per què no? El dia 25, efectivament, és un dia important per sensibilitzar, però cada dia de l'any cal treballar per a l'erradicació de les violències masclistes. A més, cal fer-ho en xarxa, en comunitat". La secretària general ha insistit que les violències masclistes ocorren a "tots els àmbits i amb diverses expressions", per aquest motiu la seva erradicació "és una qüestió de drets humans de les dones". "El treball de sensibilitzar i formar sobre les violències masclistes és una feina que ens ocupa a la UAB. Fa temps que treballem des de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB i, per això, constitueix un dels eixos essencials dels nostres Plans d'Igualtat", explica Zapater. També ha remarcat que l'objectiu de la UAB és "formar una comunitat destruint els estereotips i construint consciències sobre valors inqüestionables".

Ha continuat la directora de l'Observatori per a la Igualtat, Maria Prats, introduint la figura de les delegades d'igualtat. "Les delegades d'Igualtat tenen com a principal propòsit esdevenir les persones referents entre l’alumnat en matèria de gènere i LGBTI", descriu Maria Prats. La figura de les delegades d'igualtat es fa efectiva el 2020-2021, en el marc del IV Pla d'Igualtat. És una mesura impulsada i coordinada per la unitat de Dinamització Comunitària conjuntament amb l'Observatori per a la Igualtat. Les delegades d'Igualtat formen part del grup de treball de delegades d'igualtat de l'Observatori per a la Igualtat i, en paral·lel, es proposa que incorporin la seva figura a les comissions d'igualtat de cada facultat. També participen en el consell d'estudiants, en el qual aporten la perspectiva de gènere. Actualment, comptem amb 30 persones delegades d'igualtat, que han rebut una formació en temàtica de gènere.

Les delegades d'igualtat Meliza Salazar i Laia Vilardell han llegit el manifest de la Comissió de Dones i Ciència del CIC. Aquest any, el manifest recull l'origen del 25N com a dia internacional contra les violències masclistes i resumeix la normativa legal respecte a la igualtat de gènere. Recorda, també, la necessitat de sensibilitzar i visibilitzar les violències masclistes a les universitats.

Finalment, la catedràtica en Dret de la UAB, Carolina Gala, ha fet una ponència en què destacava les principals característiques de la Llei 15/2022, integral per a la igualtat de tractament i no-discriminació. Carolina Gala descriu aquesta normativa com a una llei de garanties, general i integral. En el primer cas, és una llei de garanties perquè "pretén assegurar els drets ja existents i incorporar tota la doctrina del Tribunal Constitucional en matèria de no-discriminació i igualtat". Gala parla d'una norma de caràcter general perquè inclou el marc legal nacional, però dona preferència a l'autonòmic. Finalment, la catedràtica parla d'una llei integral, ja que reuneix el sis motius de discriminació que apareixen a l'article 14 de la Constitució i n’afegeix sis de nous, com és l'orientació sexual o la no discriminació per raó de gènere.

La Secretària General ha tancat l'acte informant que el protocol contra l'assetjament de la UAB està en procés de reforma. Aquest protocol es va aprovar l'any 2018 pel Consell de Govern de la universitat. És aplicable a tot l'alumnat de la UAB, així com el personal treballador que tingui o hagi tingut una relació estatuària amb la universitat i les persones contractades d'empreses externes que ofereixen serveis a la UAB. Per tant, qualsevol persona que tingui coneixement d'un cas que afecti el col·lectiu de la UAB pot activar el protocol. L'Observatori per a la Igualtat s'encarrega del servei d'acollida, acompanyament i suport a aquelles persones que decideixin activar-lo.

La UAB va iniciar l'any 2013 el projecte "UAB lliure de violències masclistes" com a resposta de la mesura 4.5 del tercer Pla d'Igualtat de la UAB. Els objectius principals són visibilitzar, sensibilitzar i prevenir les violències masclistes mitjançant campanyes, estudis i tallers formatius; dotar a la universitat de recursos per atendre els casos de violència de gènere que es puguin produir al campus; atendre i informar dels recursos en els casos de violència de gènere i establir mecanismes dels agents implicats. Des de llavors, s’ha treballat en més d’una desena d’accions i recursos per implementar el projecte.

Aquest any, la commemoració del Dia Internacional contra les Violències Masclistes ha tingut dos actes: la conferència "Noves perspectives sobre les violències masclistes des del feminisme no-identitari" amb l'activista feminista, Laura Macaya, el 17 de novembre i l'acte celebrat el 29 de novembre.

 

 

Dins de