Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Els rectors donen suport a l'aprenentatge servei (ApS) universitari en un congrés

25 gen. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els màxims representants de totes les universitats catalanes han inaugurat el dimecres 25 de gener l’XI Congrés Estatal i V Internacional d’Aprenentatge Servei Universitari, que s'allargarà fins al divendres 27 de gener, a la UAB-Casa Convalescència, dia en què assistirà el ministre d’Universitats, Joan Subirats. Amb prop de 300 participants, que presentaran 200 pòsters i comunicacions, es reflexionarà al voltant de l’impacte d’aquestes pràctiques.

InauguracioCongresAps2023
Casa Convalescència-UAB està acollint el congrés, que ha despertat molt d'interès entre els implicats amb l'ApS.

«L’aprenentatge servei (ApS) universitari modela la mirada social dels joves propiciant-ne el contacte amb altres realitats», ha explicat la professora Janice McMillan, experta en l’impacte comunitari de projectes d’ApS de la Universitat de Ciutat del Cap, a la República de Sud-àfrica, durant la conferència inaugural que ha impartit a l’XI Congrés Estatal i V Internacional d’Aprenentatge Servei Universitari, organitzat per les 12 universitats catalanes, entre elles la UAB, a través de la Xarxa ApSUCAT, del 25 al 27 de gener a la UAB-Casa Convalescència (Barcelona).

La professora McMillan ha parlat sobre «What happens when the university meets the community? Reflecting on the impact and evaluation of service learning as a complex “boundary practice”?». Ha ofert una xerrada distesa i alhora molt interessant sobre la seva experiència amb l’ApS i, en concret, ha detallat el projecte que va coordinar a Valhalla Park, una zona a 20 minuts de Ciutat del Cap on la pobresa i l’apartheid eren presents. Amb alumnes seus de Geografia, van radiografiar la zona a través d’enquestes a la població resident en aquest barri desfavorit i en van obtenir importants resultats.

L’ApS és una proposta educativa a través de la qual els estudiants es formen participant en un projecte orientat a resoldre una necessitat real d’una comunitat per millorar les condicions de vida de les persones o la qualitat del medi ambient.

congresaps2023Enguany, el congrés arriba a l’onzena edició, després que se’n fes la primera edició a la Universitat de Barcelona i que al 2015 nasqués la Xarxa ApSUCAT, segons ha explicat el professor de la UAB José Luis Lalueza, que ha obert el congrés amb unes paraules, per donar pas després als rectors i els vicerectors de les universitats catalanes, els quals han explicat el paper de l’ApS en cadascuna de les seves universitats. El rector de la UAB, Javier Lafuente, amfitrió de la trobada, ha destacat el fet que aquestes pràctiques suposen un benefici per a la societat i alhora que permeten treballar per reptes, una manera de dur a terme projectes amb molt de futur.

A la tarda, els participants s’han distribuït en grups i s’han desplaçat al Casal dels Infants i a Cehda Ghana, a l’Escola Comunitària de Formació Permanent La Troca i a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona, a l’Associació AFATRAC-Afectats per Trastorns de Conducta, a la Federació Catalana de Voluntariat Social i a la Fundació ECOM (que engloba associacions de persones amb discapacitat física).

La conferència final del congrés l’oferiran Josep Maria Puig i Brenda Bär, de la Universitat de Barcelona (UB), i comptarà amb la participació del ministre d’Universitats, Joan Subirats.

A més, el Congrés atorgarà el premi Laura Rubio, que reconeix iniciatives d’ApS que promoguin la reflexió sobre la dimensió ètica de la intervenció social. Laura Rubio, que va perdre la vida el 2021, era doctora en Pedagogia i professora a la UB i va ser pionera en la implantació de l’ApS a Espanya.

La UAB, impulsora de l’ApS universitari amb 53 experiències

La UAB participa activament en aquesta edició tant en els comitès organitzatiu i científic com en la presentació de comunicacions i pòsters. El programa inclou 13 pòsters d’estudiants i professorat de la UAB i 3 comunicacions. Entre aquestes, el grup d’Innovació en ApS de la UAB presentarà l’estudi «Impacte social de l’ApS universitari. Anàlisi dels programes de la UAB», en què José Luis Lalueza i Sílvia Blanch donaran a conèixer les conclusions a les quals han arribat després d’analitzar 53 experiències d’ApS que van tenir lloc a la UAB entre 2019 i 2021.

Web del Congrés: https://www.apsu11.cat/?lang=ca

Web de l’Oficina d’Aprenentatge Servei de la UAB: https://www.uab.cat/ca/aprenentatge-servei

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de