Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Gemma Casamajó publica el poemari 'Domèstica maragda'

13 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Gemma Casamajó, professora del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB presenta el seu tercer poemari, titulat Domèstica maragda (Quaderns Crema). En els poemes recopilats, l’autora reflexiona sobre la intimitat de les dones a partir de les estances i les cases que habiten i els objectes quotidians.

Domèstica Maragda

Segons explica Quaderns Crema al seu web, en els versos de Casamajó, “la llar esdevé l’espai de la feminitat per excel·lència, i l’aproximació poètica a la seva creació física i simbòlica suscita profundes reflexions sobre la vida domèstica, el valor de les cures, la sexualitat en la vellesa, el pes dels vincles afectius, l’omnipresència de la mort i la dimensió física del dol”. Per la seva banda, Casamajó defineix la seva obra, en una entrevista al programa Més 324 de TV3, com " un homenatge a la casa, a la llar, com un temple". Segons explica, el títol indica que l'àmbit domèstic "és una pedra preciosa" però assenyala també que, paradoxalment, "la casa és un lloc de comfort, recolliment i intimitat" i, alhora, "pot ser també un infern, un lloc d'esclavatge" per a moltes dones.

Casamajó és professora de periodisme literari al grau en Periodisme i coordinadora del màster en Periodisme Literari, Comunicació i Humanitats. Atresora una llarga trajectòria de reflexió i treball a l’entorn de les relacions entre dues formes de coneixement de la realitat: la mirada cap a enfora pròpia del periodisme i la mirada introspectiva que brinda la poesia, així com també sobre els recursos expressius de la literatura per emparaular el món.

Domèstica maragda va ser presentat el passat 15 de desembre passat a la llibreria Laie en un acte presentat per l’escriptora i periodista Gemma Ruiz. A més, el 21 de març, Casamajó dialogarà sobre el seu llibre amb Francesc Parcerisas, poeta i professor jubilat de traducció i interpretació de la UAB, en un acte a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda de Barcelona.

Dins de