Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Filòlegs i historiadors parlen d'exili republicà i hispanisme als Estats Units

02 des. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Els dies 3 i 4 de desembre, la sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres acull un col·loqui sobre l'exili republicà i l'hispanisme als Estats Units que ha organitzat el GEXEL-CEFID. Les diferents sessions tractaran sobre autors i personalitats com Alfredo Matilla, Francisco Ayala, Lorca, etc.
Claustre de professors de l'Escola Espanyola de Middlebury College, Vermont (EUA), als anys quaranta
Claustre de professors de l'Escola Espanyola de Middlebury College, Vermont (EUA), als anys quaranta.
Els dies 3 i 4 de desembre, la sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres acull el col·loqui internacional "L'exili republicà de 1939 i l'hispanisme a Estats Units", organitzat pel Grup d'Estudis d'Exili Literari (GEXEL-CEFID). En aquest col·loqui, hi col·laboren el Departament de Filologia Espanyola i el Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres.

L'objectiu d'aquest col·loqui és aprofundir en l'època de l'exili de 1939, relacionant-lo amb la situació de l'hispanisme als Estats Units. El GEXEL-CEFID es dedica principalment a l'estudi de les obres d'autors que van haver d'exiliar-se a partir de l'inici de la dictadura franquista. A més, un dels seus objectius és aconseguir que la gent pugui llegir aquells autors que van haver d'exiliar-se i dels què, probablement, es coneix poc la vida i l'obra. El grup es troba adscrit al Departament de Filologia Espanyola i al Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) de la UAB.

La ponència inaugural, que serà pronunciada per María-Dolores Albiac (Universidad de Zaragoza), es titularà "La vida mutilada. Una lectura de las memorias de Isabel García Lorca". Tindrà lloc el dia 3, a les 16,15 h. Posteriorment, José-Ramón López García, doctor en filologia per la UAB, presentarà la primera sessió d'intervencions d'aquest col·loqui. Es parlarà sobre el cas de Alfredo Matilla Jimeno, la correspondència entre Francisco Ayala i Ricardo Gullón i el contacte, també epistolar, entre els exiliats a Estats Units i Espanya.

Aquesta primera jornada finalitzarà amb la participació de diferents investigadors en la taula rodona "Historia de un legado. El hispanismo norteamericado y el exilio del 1939". El debat comptarà amb Mari Paz Balibrea, professora del Departament de Cultures i Llengües de Birkbeck (Universiy of London); José-Carlos Mainer, catedràtic en literatura espanyola per la Universidad de Zaragoza; i Shirley Mangini, profesorra en literatura a la California State University (EUA). Sebastiaan Faber professor d'estudis hispànics a l'Oberlin College (EUA), moderarà la taula.

El 4 de desembre, a les 10 h, es debatrà sobre temes com l'obra de Pedro Salinas, la vida d'Arturo Serrano Plaja als Estats Units o el llegat antifranquista de l'hispanista Shirley Mangini. Al segon torn d'intervencions, es parlarà sobre la correspondència d'Américo Castro i Vicente Llorens; Galdós a l'exili nord-americà; i l'obra de Carlos Blanco Aguinaga i la generació de 98. A la cloenda del col·loqui, a les 13 h, farà Sebastiaan Faber oferirà la ponència "Exilio e hispanismo norteamericano: cinco paradigmas de interpretación".

Dins de