Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Factors que influencien a l'hora de publicar treballs científics

15 abr. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
L'estudi publicat a International Journal of Public Health posa de manifest quins són els factors que determinen que una tesina de l'àmbit de la salut pública es publiqui o no en una revista especialitzada.
Factors que influencien a l'hora de publicar treballs científics
Investigadors del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la UPF acaben de publicar un estudi en el International Journal of Public Health: "Factors influencing publication of your MPH master's thesis in a scientific journal", en què posen de manifest quins són els factors que determinen que una tesina de l'àmbit de la salut pública es publiqui o no en una revista especialitzada i amb revisió per parells.
 
Els investigadors van estudiar les tesines defensades durant cinc edicions consecutives (2006-2010) del programa de Màster en Salut Pública que imparteixen conjuntament la UAB i la UPF. Van participar un total de 162 estudiants, dels quals un 75% van ser dones, amb una edat promig de 28 anys.
 
Els resultats de la recerca indiquen que un 60,5% dels estudiants van aconseguir publicar els resultats de la seva tesina en una revista científica, o estaven en procés de publicació, la majoria com a primers autors.
 
Segons la professora Carme Borrell, coautora del treball, "Al programa de Màster en Salut Pública UAB-UPF estem convençuts que les tesines suposen una gran oportunitat d'aprenentatge. Es desenvolupa un procés de qualitat des de la selecció del tema, la col·laboració amb grups de recerca d'excel·lència, així com una rigorosa i continuada avaluació de la qualitat del treball".
 
Igualment, l'estudi deixa veure que la probabilitat de publicar en una revista amb revisió per parells és un 40% més alta per a les dones que per als homes.
 
Els resultats indiquen també que: publiquen més els estudiants amb titulacions en ciències (més que els titulats en carreres de l'àmbit de la salut); els que al finalitzar el Màster es van matricular tot seguit a un programa de doctorat; els que van completar la seva tesina a temps; i els que van obtenir millor qualificació - per sobre de 7 -.
 
Els principals impediments per publicar els treballs depenen, segons aquest estudi, de la càrrega de treball del candidat i del suport del tutor de la tesina.
 
La majoria dels estudiants de màster participants van publicar amb èxit la seva tesina en una revista revisada per professionals. El rendiment acadèmic és el  millor indicador per publicar amb èxit.
 
"L'alta proporció de publicació de les tesines en revistes científiques de prestigi és un estímul per seguir fent aquesta tasca formativa de qualitat" assegura Carme Borrell, coautora del treball.

Treball de referència:
 
Malen Hollmann, Carme Borrell, Olatz Garin, Esteve Fernández, Jordi Alonso (2015), Factors influencing publication of your MPH master's thesis in a scientific journal, International Journal of Public Health, doi: 10.1007/s00038-015-0664-0.

Dins de