Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Expertes en justícia global formaran a professorat de la UAB

19 set. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La segona edició dels Seminaris en Educació per a la Justícia Global és una iniciativa de la Fundació Autònoma Solidària (UAB) en col·laboració amb la Universitat d’Antioquia de Medellín (UDEA) adreçats a professorat de la UAB que podran formar-se en aquesta temàtica.

2a edició seminari EpJG

L’objectiu d’aquests seminaris virtuals és co-construir una visió conjunta, integrada i diversa de l'Educació per a la Justícia Global (EpJG) a la Universitat. Es conceben com a espais formatius i alhora reflexius, on es comptaran amb ponències de persones expertes de les universitats contraparts, així com d’ altres universitats d’arreu,. A través d’un diàleg crític i constructiu s’aterrarà i desenvoluparà el paradigma de l’EpJG a l’esfera universitària.

Al llarg dels seminaris, que tindran lloc els dimarts del mes d’octubre, de 16h a 17h30, s’abordaran les temàtiques següents:

  • 3 d’octubre: Universitats Refugi: Experiències educatives d’acollida acadèmica de persones desplaçades forçosament. A carrèc de: Mariana Almeida, investigadora en Relacions Internacionals de la Universidade Federal do ABC (Brasil); Marta Batalla Calavia, tècnica del Programa d’Acollida de persones en cerca de refugi de la UAB; Ivan Marí Maldonado, investigador en Antropologia a la UAB; José Castro: Institut d’Estudis Polítics de la UdeA (Colòmbia). Coordinador de la Comisión de la Verdad (Eje Cafetero/Antioquia); Modera: Júlia Pírez, Coordinadora de l’àrea de Cooperació i d’Educació per a la Justícia Global de la FAS.
  • 10 d’octubre: Ciutadania  global o ciutadania intercultural? Oportunitats de revisió amb perspectiva decolonial en la internacionalització de les universitats. A càrrec de Laura García Restrepo: Coordinadora acadèmica de la Direcció de Relacions Internacionals de la UdeA  (Colòmbia); Emilia Cristina González Machado: Investigadora en Pedagogia Intercultural de la Universitat Autònoma de Baja California (Mèxic); Marisela Montenegro: Docent i investigadora en Psicologia y Antropologia Social i Cultural de la UAB. Coordinadora del projecte Bridges (Building Inclusive Societies: Diversifying Knowledge and Tackling Discrimination through Civil Society Participation in Universities). Modera: Natalia Duque Cardona, Docent i Investigadora de la Universidad de Antioquia.
  • 17 d’octubre: La universitat com a agent de construcció de pau. La promoció de la construcció i cultura de pau des de les universitats públiques. A càrrec de: Hugo Buitrago Montoya, director de la Unitat Especial de Pau de la Universidad de Antioquia; Esperanza Milena Torres Madroñero, investigadora en construcció de pau, narratives i mitjans a la UdeA; Maria Villellas Ariño, investigadora en conflictivitat armada i construcció de pau amb perspectiva de gènere a l’Escola de Cultura de Pau (UAB). Modera: Marta Batalla Calavia, Fundació Autònoma Solidària.
  • 24 d’octubre: Llenguatges artístics en l’abordatge de migracions i drets humans. L’ús de les arts en l’abordatge dels Drets Humans, fenomens migratoris i interculturalitat a la universitat. A càrrec de: Maria Cristina Álvarez, Docent de Escola Interamericana de Bibliotecologia (UdeA); José Bolívar Duran, advocat especialista en DDHH i estudios de pau, analista musical i educador comunitari; Camilo Durango, Antropòleg, Coordinador general  de la Red CEPELA. Director del Festival Selva Adentro; Eddy Yazmin Laverde: Educadora i gestora cultural, dramaturga, Activista del col·lectiu Abya Yala. Investigadora a la UAB. Modera: Hilda Mar Rodríguez Gómez, Docent u Investigadora de la Universidad de Antioquia.

Per a docents de la UAB, la participació a aquests seminaris podrà ser reconeguda a través de l’Unitat de Formació i Desenvolupament professional de la UAB, I també es rebrà un certificat de participació de la FAS/UAB i la UDEA.

Més informació i inscripcions a fas.educacio.global@uab.cat

Programa complert

Dins de