Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Éxit de participació a la competició internacional PLANCKS

12 maig 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els millors estudiants de física de tot el món es van reunir el 3 de maig passat a la Facultat de Ciències de la UAB per participar en la final de la competició PLANCKS, l'esdeveniment d'aquest tipus més important que s'ha fet mai a l’Estat. L’equip de la UAB ha assolit la posició 28 de la classificació.

Participants de la competició PLANCKS

Els millors estudiants de física de tot el món es van reunir el dissabte 3 de maig a la UAB per participar en la final de la competició PLANCKS, la més prestigiosa en física en l'àmbit internacional.Cada any, països de tot el món escullen els seus millors estudiants de física de grau i de màster, que s'enfronten en la gran final. L’esdeveniment està organitzat pel Grup d'Estudiants de la Real Societat Espanyola de Física (GdeE-RSEF). Aquest any, la trobada s’ha fet a Barcelona i ha reunit 200 estudiants d'equips de 30 països diferents. 

Dels 140 equips de l’Estat que van participar van aconseguit passe per a la final quatre d'ells: «PSIsicos», de la Universitat de Valladolid, que ha assolit la posició 15 de la classificació; «Plonck», de la Universitat Autònoma de Madrid, en la posició 20; «Wavefunction Warriors», de la Universitat de Barcelona, en la posició 26; «Oppenhomies Beta+», de la UAB, en la posició 28; i «Txistorra», de la Universitat del País Basc, en la trentena posició.

Els components de l’equip de la UAB, Cristina Camacho, Martin González, Eric Lizalde  i Martí Solà, coincideixen en que «la millor part de les PLANCKS és el fet de poder ajuntar-se amb persones que comparteixen la mateixa curiositat per la física i ganes d'afrontar reptes i de resoldre problemes difícils». L’equip, format per estudiants de 5è curs del doble grau de Física + Matemàtiques, està «molt content i agraït amb els organitzadors de tornar a tenir l'oportunitat d'assistir a la final de les PLANCKS», una fita que han preparat tot aprofitant «els pocs moments lliures que tenim entre els treballs de final de grau i la feina per reunir-nos i fer exàmens d'anys anteriors», afirmen.

La trobada s’ha organitzat en col·laboració amb la UPC i la Universitat de Barcelona i ha comptat amb visites a centres científics destacats, com el sincrotró Alba o el Barcelona Supercomputing Center, així com taules rodones i xerrades amb personalitats de la física de tot el món com Anne L'Huillier, Premi Nobel de Física del 2023, la catedràtica Alicia Sintes de la Universitat de les Illes Balears, i Bárbara Buades, doctorada a l'Institut de Ciències Fotòniques i CEO de la companyia Meetoptics.

 

Dins de