Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Estudien juntament amb pacients i cuidadors com reduir el consum de somnífers en persones grans

20 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El projecte europeu BE-SAFE, en què participa la Fundació Salut i Envelliment UAB, implementarà un mètode basat en evidència científica i centrat en el pacient que ajudi a reduir l’ús de benzodiazepines i sedants hipnòtics entre les persones grans i que en millori la qualitat de l’atenció i la seguretat. Per promoure l’abordatge integral d’aquesta problemàtica, el projecte implica experts, persones cuidadores i persones afectades mitjançant la constitució d’un consell internacional assessor de pacients.

Mà amb pastilles

Aproximadament, a un 6 % de les persones majors de 65 anys amb diagnòstic actiu d’insomni se’ls prescriu un tractament amb somnífers (benzodiazepines, sedants i hipnòtics), però hi ha evidència que l’ús perllongat d’aquests tractaments, especialment quan tenen un efecte de vida mitjana o llarga, comporta riscos, com deteriorament cognitiu, caigudes i accidents de trànsit, fet que suposa un augment de les hospitalitzacions i de la mortalitat. Segons els experts, en vista dels riscos respecte dels beneficis, la prescripció rutinària de llarga durada d’aquests fàrmacs en les persones grans no hauria de ser una primera opció i caldria optar per abordatges basats en primer lloc en una millora de la higiene del son i, si escau, per intervencions basades en teràpia cognitivoconductual.

En aquest context, sis organitzacions (universitats, hospitals i institucions europees), entre les quals la Fundació Salut i Envelliment UAB, duen a terme el projecte BE-SAFE, per tal d’adquirir una comprensió integral de l’ús de fàrmacs per dormir des de diferents perspectives i desenvolupar un mètode per reduir-ne el consum en persones grans. Amb aquesta finalitat, han constituït recentment el Consell Assessor dels Pacients (PAC) a partir de sis consells locals formats prèviament (Bèlgica, Espanya, Noruega, Grècia, Suïssa i Polònia), format per pacients, persones cuidadores, usuaris i organitzacions de persones grans, que assessorin en tots els aspectes del projecte.

«L’objectiu del PAC és garantir una representació veritable i equitativa de la veu dels pacients i les persones cuidadores dins de projecte, i recopilar les opinions, les preferències, les necessitats i les expectatives de les persones grans que prenen els somnífers, per tal de millorar-ne la seguretat i l’atenció», explica Anne Spinewine, coordinadora del projecte, que lidera la Universitat Catòlica de Louvain. «Des del consorci del projecte, fem nostre el lema del Dia Mundial del Son), que considera el son essencial per a la salut i fonamental implicar tots els actors en el desenvolupament i la implementació d’accions que millorin la qualitat del son de les persones grans», afegeix Antoni Salvà, director de la Fundació Salut i Envelliment UAB, que ha estat la institució encarregada de coordinar la constitució del consell.

Entre les activitats de recerca que fomentarà el PAC hi ha l’administració d’una enquesta entre pacients, cuidadors i professionals de la salut per identificar variables que faciliten o dificulten la reducció del consum de fàrmacs contra l’insomni. A partir d’aquests resultats el consorci de BE-SAFE desenvoluparà un mètode per reduir l’ús de medicaments contra l’insomni i contribuirà a l’elaboració de recomanacions i materials educatius per a pacients i persones cuidadores.

En la fase més avançada del projecte, els sis països de les organitzacions membres provaran l’enfocament desenvolupant un assaig clínic. El PAC participarà en tot el procés de creació d’eines per difondre bones pràctiques i la implantació del mètode resultant en altres sistemes de salut europeus.

Amb una durada de cinc anys (2022-2027), el projecte està liderat per la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica); a més de la Fundació Salut i Envelliment UAB, hi participen l’Institut de Psiquiatra i Neurologia (IPIN) de Polònia, l’Hospital Universitari d’Oslo (OUS), la Fundació MAGIC Evidence Ecosystem de Noruega i la Universitat Nacional i Capodistriana d’Atenes (Grècia).

BE-SAFE està finançat per la Comissió Europea, en el marc del programa HORIZON-HLTH-2021-CARE-05-01: «Millora de la qualitat de l’atenció i la seguretat del pacient», i per la Secretaria d’Estat d’Educació, Investigació i Innovació (SERI) (contracte núm. 22.00116) i compta amb  la col·laboració de l'Ottawa Hospital Research Institute (OHRI) i Choosing Wisely (https://choosingwiselycanada.org/recommendations/).

Dins de