Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Estudiants de la UAB se sumen a la lluita pel dret a l'alimentació

02 des. 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Amb motiu del Dia dels Drets Humans i sota el títol "Què hi ha darrere dels aliments que mengem?", l'alumnat del curs de cooperació de la FAS i el Grup d'Acció Menja Just organitzen el dimecres 10 de desembre una gimcana per endinsar-se en la procedència dels aliments, en les injustícies lligades al model de producció, distribució i consum i en la sobirania alimentària com a model alternatiu.
Gimcana Què hi ha darrere dels aliments que mengem?
Cada 10 de desembre se celebra, des del 1950, el Dia Internacional dels Drets Humans amb l'objectiu de recordar el respecte i la defensa dels drets bàsics i inalienables de tota persona pel fet de ser persona. La data, escollida per l'Assemblea General de la ONU, coincideix amb l'aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, on queda expressament recollit el dret a l'alimentació com a requisit indispensable per assolir una vida digna. Enguany, la lluita per assegurar aquest dret i la sobirania alimentària com a model alternatiu és l'eix vertebrador de les activitats organitzades per estudiants de la UAB en el marc de la celebració del Dia dels Drets Humans.

El proper dimecres 10 de desembre a les 13.00 h a la Plaça Cívica de la UAB es durà a terme la gimcana "Què hi ha darrere dels aliments que mengem?", organitzada per l'alumnat del curs "Introducció a la cooperació. Eines cap a la transformació social" i el Grup d'acció Menja Just de la Fundació Autònoma Solidària (FAS). La gimcana consistirà en un seguit de proves per conèixer i reflexionar sobre la procedència dels aliments que consumim habitualment, així com les dinàmiques de producció, comercialització i consum injustes del sector alimentari i la sobirania alimentària com a model alternatiu. L'activitat també comptarà amb un tastet a cegues de fruita de diversos orígens i amb un sorteig d'un lot de productes ecològics i de comerç just entre totes les persones que hi hagin participat, que es farà a les 15.00, en acabar la gimcana.

El grup d'Amnistia Internacional UABcol·labora també en aquesta gimcana amb la dinamització d'un joc per donar a conèixer diferents campanyes davant situacions de vulneració de drets humans.
 
 

L'alimentació a  Catalunya, a l'Estat i al món  

Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, la fam al món s'ha reduït, però encara 805 milions de persones (una de cada nou) pateixen subalimentació crònica, segons un informe publicat el setembre d'aquest any. La publicació confirma així una tendència positiva que ha vist com el nombre de persones que pateixen fam al món ha disminuït i recorda que és possible acomplir l'objectiu de reduir a la meitat el nombre de persones que no tenen assegurat l'accés a l’alimentació per a finals de 2015. Ara bé, l'informe accepta també que "caldria intensificar els esforços de manera immediata". La inseguretat alimentària i la malnutrició, conclouen les organitzacions impulsores de l'informe, "són problemes complexes que no poden ser resolts per un sol sector, sinó que han d'abordar-se de manera coordinada".

A escala estatal, però, el darrer 13 de juny de 2014, una desena d'entitats socials (entre les quals l'Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals, la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, Entrepobles, el Grup d'Investigació en Drets Humans i Sostenibilitat de la Càtedra UNESCO de la Universitat Politècnica de Catalunya o SOS Racisme) feien arribar a la secretaria del Consell de Drets Humans de la ONU un informe sobre el que consideren una creixent vulneració de drets humans a l'Estat espanyol.

Segons les organitzacions, "amb el pretext de la crisi econòmica, les administracions públiques han implementat polítiques i reformes legislatives que vulneren drets fonamentals: retrocessos en l'accés a la sanitat l'educació, l'habitatge o l'alimentació, restriccions a la llibertat d'opinió i de manifestació i maltractaments a persones immigrants i a persones privades de llibertat". Així resumeixen la "greu situació social que es viu a l'Estat".

Paral·lelament, més de deu entitats han treballat plegades també des del mes de juny per elaborar l'Informe pel Dret a l'Alimentació a Catalunya, que reclama la necessitat d'un gir en les polítiques públiques orientades a satisfer les necessitats alimentàries perquè abandonin enfocaments assistencials i pal·liatius (com l'entrega d'aliments o la renda bàsica universal) i abordin les causes estructurals de la malnutrició.

El proper dimecres 10 de desembre, en el marc del Dia dels Drets Humans – Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, les entitats Entrepobles, Educació per l'Acció Crítica – GIDHS i l'Observatori DESC presentaran una part de l'Informe sobre el dret a l'alimentació, al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona.

Dins de