Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Ens ha deixat el professor Joaquim Oltra i Pons

30 oct. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El 28 d'octubre de 2023, ens va deixar Joaquim Oltra i Pons, professor del Departament de Filologia Anglesa i de Germanística fins l’any 2001. La UAB expressa el condol més sentit a les persones que l’apreciaven i comparteix el sentiment per la seva pèrdua.

Joaquim Oltra

El 28 d'octubre de 2023, ens va deixar Joaquim Oltra i Pons, professor del Departament de Filologia Anglesa i de Germanística des de l'any 1970 fins l’any 2001.

Els companys del Departament li dediquen unes paraules:

Maria-Josep Solé, companya del Departament de Filologia Anglesa i de Germanística, li dedica les paraules següents:
 

"Els que vam tenir la sort de ser els seus alumnes el recordarem com un gran professor. Els que vam treballar amb ell a la Facultat, com un gran company. La comunitat científica, com un gran americanista.

Joaquim Oltra va ser professor del Departament de Filologia Anglesa i Germanística més de 30 anys impartint assignatures de Història, Institucions i Cultura dels Països de parla Anglesa.

Si bé a història britànica ens parlava dels Romans, els Anglosaxons, els Vikings, la conquesta Normanda (‘1066 and all that’), els reis d’Anglaterra i Escòcia, l’època colonial, etc., ell s’esplaiava explicant els Estats Units, país del que era un verdader especialista i on havia residit més de deu anys. Els EEUU era un país que admirava i on hi havia llibertat (i llibertat no era poca cosa a començament dels anys 1970). Recordem que a més d’explicar- nos fites històriques i socials – el descobriment d’Amèrica, l’establiment de les 13 colònies britàniques, el moviment de ‘no taxation without representation’ i la independència d’Amèrica – explicava conceptes que vam descobrir eren d’allò més útils per entendre i integrar-se als Estats Units. Conceptes com ‘l’honor system’, el dret consuetudinari dels EEUU– ben reflexat a les pel.lícules americanes – front al dret Romà d’Europa continental o el Common Law de Gran Bretanya, el sistema electoral americà del ‘winner-takes-all’, o bé els objectius i les regles del béisbol i del football americà, esports que no són fàcils de seguir si no has crescut amb ells. De fet, aquests coneixements eren del més interessants i útils. I és que en Joaquim Oltra era una persona culte i pragmàtica.

Els que el vam tenir com company recordem la seva bonhomia, afabilitat i ironia, així com la seva eficiència en resoldre situacions. Va ser coordinador d’estudis prop de vint anys i va saber combinar assignatures, horaris i professors a gust de tothom durant tot aquest temps. Com a catedràtic i cap de Departament, quan l’equip de direcció havia de presentar propostes podia dir, amb certa sorna, ‘primer hem de saber totes les dades amb detall, després ja veurem com les presentem’. Un bon polític.

Va ser membre fundador (junt amb Patricia Shaw i Javier Coy) de la Asociación Española de Estudios Anglo-Norteamericanos (AEDEAN) el 1976, i representant d’Espanya a la European Association for American Studies (EAAS). En les seves múltiples estades als Estats Units va ser professor visitant a la Northwestern University i Duke University. Col.laborava periòdicament a revistes com Historia y Vida i altres revistes científiques amb articles sobre institucions, política i cultura americanes. Entre les seves nombroses publicacions, podríem destacar el llibre América para los no americanos: Introducción al estudio de las instituciones políticas de los Estados Unidos. Barcelona, EUB, 1996. 

Quan es va retirar, va tornar a la seva València natal amb la seva dona, l’Helena Puigdomènech, professora de Filologia Italiana a la Universitat de Barcelona. Des d’allà ens ha seguit delectant amb relats i acudits en anglès, italià i espanyol amb els que ha mantingut contacte amb tots els amics i companys fins ara."

 

La UAB expressa el condol més sentit a les persones que l’apreciaven i comparteix la tristor per la seva pèrdua.

Dins de