Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Enrique Hernández rep un Starting Grant per al projecte DEMOTRADEOFF

10 gen. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El professor agregat del Departament de Ciència Política de la UAB rep un ajut Starting Grant de l’ERC per desenvolupar el projecte DEMOTRADEOFF, sobre les actituds dels ciutadans vers les disjuntives i solucions de compromís de les democràcies.

Enrique Hernández

Enrique Hernández, professor agregat del Departament de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat un dels guardonats amb un ajut Starting Grant de l’European Research Council (ERC) per desenvolupar el projecte DEMOTRADEOFF.

En aquesta edició de la convocatòria, un total de 397 investigadors joves rebran els ajuts, en el marc del programa Horizon Europe, amb un finançament total de 619 milions d’euros adreçats a projectes d’excel·lència.

El professor Hernández va completar el seu doctorat en Ciències Polítiques i Socials a l’European University Institute l’any 2016. La seva principal àrea de recerca és l’estudi de les actituds polítiques, l’opinió pública, el comportament electoral i la democràcia.
Ha publicat treballs a Political Analysis, The European Journal of Political Research, Electoral Studies, The European Political Science Review, European Union Politics i Research & Politics, entre d’altres revistes. L’any 2021 va rebre el premi “GESIS Klingemann Prize for the Best CSES Scholarship” pel seu treball sobre la polarització afectiva.

Projecte DEMOTRADEOFF

Les democràcies comporten disjuntives, ja que no es poden maximitzar simultàniament totes les seves qualitats desitjables. Cal adoptar solucions de compromís i prendre decisions difícils per equilibrar principis democràtics com ara la sobirania popular i l'estat de dret, o la llibertat i la igualtat política. Aquestes disjuntives no serien problemàtics sempre que els ciutadans i els líders polítics estiguessin oberts al compromís i acceptessin que la democràcia requereix un delicat equilibri de virtuts. La politització d'aquests disjuntives i equilibris que ha tingut lloc recentment a esdeveniments com el Brexit o la reforma judicial de Polònia suggereix que probablement no sigui així. Tot i això, encara se sap molt poc sobre les posicions dels ciutadans i dels partits respecte d’aquestes disjuntives i equilibris; com  aquestes contribueixen al creixent malestar dels ciutadans amb la democràcia; com la creixent politització de les disjuntives democràtiques pot exacerbar aquestes dinàmiques; i si és possible frenar aquest procés.

Per investigar aquestes qüestions, el projecte Reconciling Citizens with the Tradeoffs of Democracy: Attitudes Toward Democracy Under Rising Politicization (DEMOTRADEOFF), elaborarà un mapa conceptual de les disjuntives inherents a les democràcies i examinarà empíricament les preferències dels ciutadans i les posicions dels partits envers les mateixes; analitzarà els determinants d’aquestes preferències i com la interacció entre aquestes preferències i la politització dels partits afecten la satisfacció dels individus amb la democràcia; i examinarà com els ciutadans es poden reconciliar amb la idea que algunes qualitats democràtiques no poden ser maximitzades simultàniament.

Nous camins per a l’estudi de la cultura política

L'anàlisi empírica se centrarà en 15 països europeus i aplicarà un enfocament integrador multimètode que combina enquestes transversals i de panell, anàlisi de contingut i experiments. El projecte proposat obre nous camins teòrics i metodològics per a l'estudi de la cultura política. La recerca pretén posar de manifest les tensions inherents a la democràcia i desenvolupar noves eines per mesurar les preferències de la ciutadania sobre les disjuntives democràtiques i les solucions de compromís que requereixen.

 

 

Dins de