Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Enciams conreats a l'ICTA, a l'esdeveniment de sostenibilitat alimentària "Assaig general"

02 juny 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El grup de recerca Sostenibilitat i Prevenció Ambiental (SosteniPrA) de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) participarà en el FADfest, festival organitzat pel Foment de les Arts i el Disseny, per abordar el disseny des d’un punt de vista transversal mitjançant l’organització d’un programa d’activitats que tindran lloc del 6 al 12 de juny.
EnciamsICTA
El menú tindrà com a segon plat una degustació d'amanides de proximitat plantades expressament, entre d'altres horts urbans, a l'hivernacle de la coberta de l'edifici de l'ICTA-UAB.
El grup de recerca Sostenibilitat i Prevenció Ambiental (SosteniPrA) de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) participarà en l'edició anual del FADfest, un festival organitzat per FAD (Foment de les Arts i el Disseny) que pretén abordar el disseny des d’un punt de vista transversal mitjançant l’organització d’un programa d’activitats que tindran lloc del 6 al 12 de juny.

El ICTA-UAB participa en el desenvolupament d'un dels dos eixos temàtics del FADfest, l'"Assaig general: Menjar, emergència sostenible i disseny", una proposta que vol posar a prova la ciutat des del punt de vista de la sostenibilitat alimentària i avaluar els resultats obtinguts en el simulacre.

L'Assaig General tindrà lloc el proper 11 de juny als Jardins d'Elisava, davant del Disseny Hub Barcelona. Consistirà en un esdeveniment gastronòmic per demostrar que tenim la capacitat, ambiental i social, de ser més sostenibles. La sostenibilitat gastronòmica de l'esdeveniment

Les diferents accions permetran visibilitzar la necessitat d'un canvi en la manera de produir i consumir aliments, i és aquí on la capacitat estratègica del disseny es torna clau.

El gran dinar popular servirà 900 persones i serà elaborat pels xefs Ada Parellada i Sergi de Meià, que coordinaran deu cuiners professionals i un equip de 100 voluntaris davant el públic.

Els aliments seran recuperats en els comerços i mercts dels barris adjacents al FAD-Disseny Hub i en els majoristes de Mercabarna.

Es demostrarà que a partir d'aliments descartats per causes estètiques o de maduresa, però plenament comestibles, es pot fer alta cuina. Pe això, en el menú hi haurà una degustació d'amanides de proximitat plantades expressament en els últims mesos, entre d'altres horts urbans, a l'hivernacle de la coberta de l'edifici de l'ICTA-UAB pel grup Sostenipra.

L'aigua, transportada per unes bicicubes, serà recollida en fonts públiques, i els plats, gots i coberts seran subministrats pels venedors d’Els Encants, que els tornaran a posar a la venda un cop finalitzat l’àpat.

L'ICTA-UAB juntament amb la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), a la qual la UAB dona suport al seu manifest fundacional,  avaluaran la petjada de carboni, l'hídrica i l'ecològica d'aquest esdeveniment, especialment pel que fa a la generació i tractament de residus. L'objectiu de l'esdeveniment és aconseguir "desaprofitament zero" i fer que els pocs residus orgànics que es generin siguin d'alta qualitat per ser reintroduïts en el cicle de matèria orgànica. 
 
Activitats ICTA-UAB
Dijous, 9 de Juny (18h)  The Materials Farm. Designing New Materials From Agriculture, Food and Living Organisms.  Xerrada inspiradora de l’investigador de l’ICTA-UAB, Pere Llorach sobre l’ús dels residus agrícoles a la producció de nous materials. Al Disseny Hub Barcelona.

Divendres, 10 de Juny (18h). Visita guiada a les instal·lacions del ICTA-UAB al campus de la UAB.

Dissabte, 11 de Juny
(12.30h). -Assaig General.  Tast d’enciams de proximitat proporcionats per Sostenipra en el marc del projecte Fertilecity. Jardins d’Elisava

(17.30h). Sobretaula rodona. «Sostenibilitat alimentària: Ciutat, perifèria i ruràlia». Jardins d’Elisava. Participen Joan Rieradevall, professor i investigador de l’ICTA-UAB, i Paco Muñoz, membre de PAA i responsable de residus de l’Oficina de Mediambient de la UAB. 
 
Link d’interès:

Participació ICTA al FADfesty: http://fadfest.cat/website/icta/
- Capsula d'inspiració #2. Autoabastir les ciutats - Joan Rieradevall: http://fadfest.cat/website/assaig-general-repte-02-autoabastir-les-cituats/

- Capsula d'inspiració #3. Dissenyar nous materials - Ivan Rodríguez i Pere Llorach: http://fadfest.cat/website/assaig-general-repte03-dissenyar-nous-materials/

- Capsula d'inspiració #3. Lluitar contra el malbaratament - Paco Muñoz Gutiérrez: 
http://fadfest.cat/website/assaig-general-repte06-lluitar-contra-el-malbaratament/

Dins de