Vés al contingut principal

El rector reivindica un finançament que reconegui la complexitat del sistema universitari

18 gen. 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El rector de la UAB i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Javier Lafuente, ha comparegut avui a la comissió de recerca i universitats del Parlament de Catalunya, que s'ha reunit telemàticament. En la seva intervenció, ha reivindicat un cop més un sistema de finançament estable i que reconegui la complexitat del sistema universitari català, emfatitzant el fet específic que la UAB no compta amb recursos per fer front a les despeses necessàries per al manteniment del campus de Bellaterra.

Compareixença del rector a la comissió de recerca i universitats del Parlament

Segons ha explicat Lafuente, el campus és "un dels principals actius" de la UAB però, alhora, un "punt feble" pel fet de ser com "una petita ciutat sense capacitat d'actuació però amb totes les responsabilitats". En el mateix sentit, ha reivindicat també la inversió en infraestructures perquè les universitats puguin fer front a qüestions cabdals com el manteniment de les seves instal·lacions, l'actualització en TIC o la renovació de la tecnologia científica.

El rector ha recordat que la crisi econòmica que va començar el 2008 i les retallades subsegüents van comportar un "cop molt dur" per a les universitats, ha denunciat que l'actual finançament "entorpeix" el compliment de la missió del sistema universitari i ha destacat el problema de l'envelliment i la precarització de les plantilles, on la mitjana d'edat es situa per sobre dels 58 anys i el professorat associat imparteix un 52% de la docència. Caldria, doncs, un altre model adequat per a "mantenir i enfortir" la posició de les universitats catalanes, de les quals ha resaltats els excel·lents resultats assolits tant en formació com en recerca i transferència, com queda reflectit reiteradament als rànquings internacionals.

Les diferents intervencions dels representants dels grups parlamentaris han coincidit amb el rector en la voluntat d'avançar en la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació superior aprofundint en aspectes contemplats en el Pacte Nacional pel Coneixement: revertir els preus de les taxes universitàries de Catalunya, les més cares de l'Estat i entre les més costoses d'Europa tot i les rebaixes dels darrers anys, i millorar el sistema de beques. S'ha tractat també sobre la importància de la retenció i captació de talent internacional i Lafuente ha destacat la participació de cinc universitats catalanes en aliances internacionals vinculades a la convocatòria del projecte European Universities de la Comissió Europea (l'ECIU University en el cas de la UAB).

En el debat amb els parlamentaris, el rector ha subratllat també la importància de la relació entre les universitats i els territoris i el treball que s'està duent a terme al respecte en col·laboració amb la Generalitat, tot reflexionant que "hem de situar el ciutadà enmig del laboratori" i aconseguir així que la recerca tingui un "impacte real" en la societat. Segons les seves paraules: "he deixat de parlar de transferència i ara parlo de cocreació de coneixement".

Compareixença del rector a la comissió de recerca i universitats del Parlament

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats
  • Educació de qualitat

Dins de