Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El rector agraeix la sensibilitat i la generositat d'Anthony Bottoms

22 nov. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El rector de la UAB, Javier Lafuente, agraeix ha agraït la "sensibilitat a l'hora d'endinsar-se en un camp d'estudi socialment controvertit" del criminòleg britànic Anthony Bottoms en la cerimònia en què ha estat investit com a doctor honoris causa per la UAB, que ha tingut lloc aquest matí a la sala d'actes del Rectorat. Lafuente ha elogiat també la col·laboració de Bottoms amb la Facultat de Dret de la UAB, així com "el seu afany divulgador i la seva generositat amb els investigadors novells".

UAB

En la seva laudatio, Josep Cid, catedràtic de Dret Penal i padrí del doctorand, li ha agraït tant la "producció de nova teoria criminològica" com el fet d'haver estat "sempre sensible a la justícia social". Bottoms, per la seva banda, ha expressat la seva "confiança" en què "la recerca i la docència en criminologia a la Facultat de Dret de la UAB continuarà prosperant durant molts anys".

El nou doctor honoris causa ha dedicat el seu discurs a la feina de recerca duta a terme al llarg de la seva trajectòria, tot puntualitzant que, en els darrers anys, s'ha centrat "particularment en el desistiment del crim i en la legitimitat dels sistemes de justícia". L'estudi de diferents sistemes penitenciaris va dur Bottoms i els seus col·laboradors a introduir el concepte de legitimitat. Segons ha explicat, "en totes les comunitats socials, incloses les presons, hi ha un problema d'ordre, però estem parlant en definitiva de la millor manera d'ordenar la comunitat perquè els seus membres sentin que els seus interessos i el seu futur s'atenen adequadament”.

La seva recerca va aclarir que la legitimitat de les autoritats en els entorns penitenciaris està relacionada amb l'èxit o fracàs de mesures encaminades a facilitar el desistiment de la carrera delictiva, com ara les polítiques basades en incentius i privilegis adquirits. El desistiment ha esdevingut, precisament, una qüestió central en la criminologia durant el present segle, segons Bottoms. La majoria de les persones tenen voluntat per sortir del món criminal, però el desistiment "és normalment un procés gradual, no sobtat". El treball del criminòleg britànic ha establert que, en aquest procés, hi tenen un paper cabdal les relacions "amb les parelles, els amics i les famílies, especialment les mares".

Una mirada "endreçada i oberta"

En la seva intervenció, que ha tancat la cerimònia, el rector Lafuente ha destacat "la capacitat de la criminologia per elaborar un cos teòric original i estimulant" en un "àmbit d'estudi que té una gran repercussió social i que moltes vegades està subjecte a polèmiques i debats poc informats". En aquest sentit, ha lloat tant la "mirada endreçada i oberta" que aporta el treball acadèmic de Bottoms com el paper de la Facultat de Dret de la UAB, que "ha demostrat una capacitat important d'integrar noves disciplines i d'aprofitar la multidisciplinarietat del campus", com demostra la posada en marxa dels estudis de Criminologia el curs 2005-2006.

Lafuente ha reflexionat que "la UAB té una vocació evident d'exercir el seu paper en la societat a través de la creació i la transmissió de coneixement, però també mitjançant una forta implicació social i el compromís de formar professionals qualificats i ciutadans socialment responsables". I, dins d'aquesta missió, "la vitalitat dels centres docents de la UAB és transcendental i la Facultat de Dret —que, el curs passat, va celebrar el seu cinquantè aniversari, com ha recordat el rector— n'és una peça fonamental".

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats
  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Educació de qualitat

Dins de