Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El projecte ULALABS estableix les bases per implementar un laboratori d'innovació oberta distribuït a Europa

31 gen. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Després d’un any de treball, els socis del projecte ULALABS, liderat per la UAB, han organitzat el divendres 31 de gener un esdeveniment en línia per presentar diferents experiències d’espais d’experimentació urbana, com laboratoris d'innovació col·laborativa o bancs de proves, entre d'altres.

The Emerging Lab of Labs - Activities, Experiences, and Outcomes of the First Year of the Project

El projecte ULALABS, finançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea i liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), té l’objectiu d’avançar en la creació d’un laboratori distribuït europeu per abordar els reptes urbans i el canvi climàtic mitjançant la innovació oberta i la col·laboració entre universitats europees.

La jornada "The Emerging Lab of Labs - Activities, Experiences, and Outcomes of the First Year of the Project" ha servit per presentar les principals fites assolides durant aquest primer any de projecte. El seminari, que va reunir experts i professionals del món acadèmic, del sector de la investigació, d’empreses i de l’Administració pública de més de 10 països europeus, va començar amb unes paraules del director de la Universitat ECIU, Niall Power, que va posar èmfasi en com l’ULALABS s’alinea amb la visió de l´ECIU, creant espais de cocreació per resoldre reptes socials i econòmics que requereixen enfocaments multidisciplinaris. "Sortir dels models tradicionals d´aprenentatge mitjançant combinacions innovadores d´educació, investigació, i innovació és absolutament necessari per donar forma a un futur resilient i més sostenible", va destacar.

A continuació, representants de les diferents universitats que conformen el projecte van compartir casos d’estudi sobre diferents espais d'experimentació urbana, identificant bones pràctiques i el seu impacte en la innovació sostenible. Entre ells, Konstantinos Kourkoutas, cordinador de la CORE de Ciutats Intel·ligents de la UAB i coordinador d’ULALABS, Tina-Simone Neset, de la Universitat de Linköping, Fabio Hernández Palacio i Anders Riel Müller, de la Universitat d’ Stavanger, i Ana Mafalda, de la Universitat de Twente.

Els ponents van compartir pràctiques prometedores, estructures i experiències de diferents espais d’experimentació urbana, així com el seu paper en l'acceleració de la innovació sostenible i la seva funció com a àrees d'aprenentatge col·laboratiu. Per exemple, de l’estat espanyol es van presentar els casos de l’UAB Living Campus, els UAB Open Labs, el Mollet Lab iel  Valencia Urban Sandbox.

Tots aquestes iniciatives estan recollides a la publicació que han publicat recentment, que analitza 12 casos d’estudi d’Europa i examina com aquests espais fomenten l’experimentació col·laborativa i el desenvolupament de polítiques urbanes més sostenibles.

Durant el seminari, també es van presentar els resultats sobre la visió de futur del laboratori d’innovació oberta distribuït, que l’ULALABS vol crear. L’objectiu és articular els diversos espais d'experimentació urbana que emergeixen a les diferents regions sòcies de l'ECIU en un laboratori distribuït, centrat en una comunitat d'aprenentatge, enfocada en les transformacions urbanes sostenibles. Aquest "meta-laboratori" podria abordar de manera coordinada els reptes compartits dins de l'ecosistema ECIU, reforçant les infraestructures i capacitats de R+D+I de la universitat i augmentant el seu impacte global.

Dins de