El món va patir 37 contextos de conflicte l'any 2024, la xifra més alta de l'última dècada
L’Escola de Cultura de Pau (ECP) de la UAB ha publicat Alerta 2025! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau, un estudi que analitza l’estat de la conflictivitat i la construcció de pau al món durant l’any 2024. Entre altres conclusions, l’anuari revela que es van comptabilitzar 37 contextos de conflicte, la xifra més elevada en els últims 12 anys. El document ofereix una anàlisi exhaustiva a partir de dades de Nacions Unides, ONG internacionals i centres de recerca. Identifica també tendències de risc i oportunitats per a la construcció de pau.

La majoria d’aquests conflictes es van concentrar a l’Àfrica (17), a l’Àsia i el Pacífic (10) i a l’Orient Mitjà (6), tot i que Europa i Amèrica també van registrar dos conflictes armats cadascuna. Destaquen dos nous escenaris que han estat classificats com a conflictes armats: Haití i Papua Occidental (Indonèsia). En canvi, Sinaí (Egipte) va deixar de ser considerat com a tal a finals d’any. Més de la meitat d’aquests conflictes (un 57 %) van ser de gran intensitat, amb greus conseqüències humanitàries.
Un dels aspectes més alarmants del 2024 ha estat l’increment del nivell de violència: el 60 % dels conflictes van escalar en intensitat, una tendència que s’allunya del 42 % registrat el 2023 i del 30 % del 2022. A més, el 73 % dels conflictes van tenir com a causa principal el qüestionament del sistema polític, econòmic, social o ideològic dels estats, fet que evidencia una profunda crisi institucional i de governança arreu del món.
Les conseqüències humanitàries també van empitjorar. Segons dades de l’ONU, els darrers anys va haver-hi un augment del nombre de civils morts en conflictes armats. A més, el nombre de persones desplaçades forçosament va superar els 122 milions durant els primers sis mesos del 2024, mentre que l’Internal Displacement Monitoring Centre estima que a final d’any aquesta xifra ascendia a 83,4 milions en situacions actives de desplaçament.
A banda dels conflictes armats, l’informe també assenyala un augment en els escenaris de tensió: 116 casos, dos més que el 2023. Les zones més afectades van ser novament Àfrica (38) i Àsia i el Pacífic (31), tot i que Europa (15), Amèrica (20) i Orient Mitjà (12) també van experimentar múltiples episodis de tensió. El 38 % d’aquestes tensions es van agreujar respecte de l’any anterior, consolidant una tendència a l’escalada.
L’informe posa èmfasi en la relació entre els conflictes i la desigualtat de gènere. El 79 % dels conflictes d’alta intensitat es van produir en països amb nivells baixos o mitjans-baixos d’igualtat de gènere. A més, el 76 % dels conflictes d’alta intensitat van tenir lloc en països amb polítiques o lleis discriminatòries contra la població LGTBIQ+.
També es denuncia un augment rècord de la violència sexual en conflictes: segons dades de Nacions Unides respecte al 2022 el 2023 va haver-hi un increment del 50 %. En aquest context, la participació de les dones en processos de pau continua sent molt limitada: són només un 9,6 % dels negociadors i un 13,7 % dels mediadors en els més de 50 processos analitzats.
Tot i aquest panorama desafiant, Alerta 2025! identifica cinc oportunitats de pau: la República Democràtica del Congo i Ruanda, Bangladesh, Bougainville (Papua Nova Guinea), Turquia i Síria. Paral·lelament, alerta de quatre escenaris de risc creixent on efectivament s’han produït complicacions al llarg del 2025: el conflicte de Sudan, les tensions entre l’Índia i el Pakistan, la situació a l’estret de Taiwan i l’escalada militar a Europa.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Pau, justícia i institucions sòlides
Educació de qualitat