Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El lloguer guanya importància al sistema residencial espanyol

11 feb. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Investigadors de la UAB han estudiat les tendències demogràfiques i residencials dels espanyols en els últims 30 anys, constatant un important repunt del lloguer com a opció d'accés a l'habitatge entre els joves.
Estudi sobre el sistema residencial espanyol
iStock/MauMyHaT
Els investigadors Juan A. Módenes, del Deparment de Geografia, i Julián López-Colás, del Centre d'Estudis Demogràfics, han estudiat la relació entre població i habitatge, comprovant que el declivi econòmic –crisi i fi de la bombolla immobiliària- i els canvis demogràfics –envelliment de la població i menys immigració- han provocat un descens radical en la demanda d'habitatge i un canvi dràstic en el sistema residencial espanyol en vigor en els últims cinquanta anys.

Els investigadors s'han centrat en estudiar les llars joves, “perquè són els que s'enfronten actualment a les decisions residencials més importants de la seva vida, que condicionaran la resta del seu comportament residencial i, per tant, influiran en el futur del nostre sistema residencial”.

Els resultats indiquen que, tot i que encara no és l'opció residencial favorita dels joves, el lloguer està adquirint cada vegada més importància, representant actualment entre el 12 i el 18% del total.

Durant el boom residencial (2004-2007) tots els factors van afavorir l'augment de llar en propietat per part dels joves, amb gairebé 240.000 habitatges anualment, però en l'últim període s'han perdut més de 6.000 habitatges cada any, mentre que les de lloguer han augmentat en 48.000. No es crea cap llar neta en propietat, si no que es creen tantes com se'n dissolen, per la qual cosa la creació de llars netes és de lloguer, indiquen els investigadors.

En els propers anys es preveu que aquestes tendències es consolidin, d'una banda, amb un manteniment de la demanda d'habitatge gairebé a zero i, per una altra, amb el creixement de la demanda de lloguer, tret que es produeixi un gran desenvolupament econòmic i un canvi de tendència en l'evolució demogràfica –augment de la natalitat i de la immigració-, la qual cosa no sembla probable.

Els investigadors conclouen que no es pot dir que el sistema residencial espanyol s'hagi transformat ja, però hi ha bastants indicis de canvi, principalment entre els joves. Anem cap a un nou sistema residencial si les tendències apuntades es mantenen en el temps i al llarg de noves generacions, i si les administracions donen suport al lloguer amb polítiques actives.

Per fer l’estudi, els investigadors han utilitzat dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics, Eurostat i l'Enquesta Financera de les Famílies del Banc d'Espanya.

Article: Módenes, Juan A. y López-Colás, Julián (2014). "Cambio demográfico reciente y vivienda en España: ¿hacia un nuevo sistema residencial?". Revista Española de Investigaciones Sociológicas, 148: 103-134.
http://dx.doi.org/10.5477/cis/reis.148.103)

Dins de