Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El Hub de Ciència Ciutadana de la UAB avança amb un pla d'acció per als propers dos anys

24 nov. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB ha aprovat el Pla d’acció del Hub de Ciència Ciutadana per als anys 2024 i 2025 en una sessió de treball col·laborativa amb la participació d’alguns actors clau de la UAB, del CREAF, del Hub B30 i de la Generalitat de Catalunya. El Pla preveu accions com la creació d’una guia, l’organització de trobades presencials i l’oferta de formació.

Reunió del Hub de Ciència Ciutadana

El projecte INCENTIVE, finançat per la Unió Europea a través d’Horitzó 2020, que finalitzarà el proper 31 de gener de 2024, va ser el punt de partida per promoure la creació del Hub de Ciència Ciutadana de la UAB, una eina per connectar persones i institucions que volen participar en projectes de ciència ciutadana, proporcionar recursos i facilitar el desenvolupament de noves iniciatives.

La UAB ha aprovat el Pla d’acció del Hub de Ciència Ciutadana per als anys 2024 i 2025 en una sessió de treball col·laborativa, duta a terme el mes d’octubre passat, amb la participació d’alguns actors clau de la UAB, el CREAF, el Hub B30 i la Generalitat de Catalunya. Aquest pla d’acció s’enfoca en diverses iniciatives per augmentar la participació ciutadana i promoure la col·laboració entre els diferents actors.

Accions clau del pla

El Hub de Ciència Ciutadana de la UAB portarà a terme diferents accions clau. En primer lloc, s’establirà el marc d’aplicació de la ciència ciutadana. Es crearà una guia per proporcionar al personal investigador, l’alumnat, el personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis, les administracions públiques, les escoles, la societat civil i el públic general una visió clara dels recursos i serveis que són essencials per a la implementació exitosa dels projectes de ciència ciutadana.

Una altra de les accions clau que preveu el Pla és l’organització de sessions presencials amb la comunitat de ciència ciutadana, per tal de reconèixer la importància de la participació directa. Aquests esdeveniments es dissenyaran per cultivar el diàleg, compartir informació i enfortir l’esperit col·laboratiu entre el personal investigador i la ciutadania participativa.

També es duran a terme accions de formació. Per al personal investigador en formació s’inclourà el curs «Ciència ciutadana: integrant la participació ciutadana en projectes de doctorat» dins de l’oferta anual de formació transversal de l’Escola de Doctorat. Aquest curs, de curta durada, posarà èmfasi en la integració de la participació ciutadana en la recerca. D’altra banda, en reconeixement del rol integral de l’Administració pública, el Hub de Ciència Ciutadana també facilitarà sessions de formació especialitzada perquè els professionals de les administracions coneguin els principis i els beneficis de la ciència ciutadana, amb l’objectiu de promoure un entorn obert a la col·laboració entre l’acadèmia i les entitats públiques.

La ciència ciutadana

El terme participació ciutadana, una de les dimensions de la recerca i innovació responsables, descriu les diferents maneres en què l’educació superior i la recerca poden traspassar els espais acadèmics i compartir-se amb la resta de la societat per obtenir un benefici mutu. Es tracta, per tant, d’un procés bidireccional que no només implica la difusió del coneixement científic, sinó també la interacció entre els científics i les comunitats locals amb l’objectiu de millorar la qualitat de la recerca i de l’educació. D’aquesta manera, la ciència ciutadana és una de les eines per contribuir a resoldre reptes territorials i globals mitjançant el foment de la col·laboració entre el públic general, les administracions públiques, la societat civil i la indústria en els projectes de recerca de la UAB.

Més informació:

Espai sobre ciència ciutadana al web de la UAB
https://www.uab.cat/ca/ciencia-oberta/ciencia-ciutadana

Projecte INCENTIVE
https://incentive-project.eu/

Dins de