Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, a la UAB

05 feb. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Universitat commemora enguany aquesta efemèride amb un ampli ventall d’activitats durant els mesos de febrer i març. Facultats, biblioteques, instituts de recerca, departaments i investigadores se sumen així un any més a l’objectiu de donar visibilitat al paper clau de les dones en la comunitat científica i la tecnologia i promoure l’accés de les nenes als àmbits de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques.

Exposició pel Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Les Facultats de Ciències i Biociències, l’Escola d’Enginyeria i la Biblioteca de Ciència i Tecnologia (BCT), amb el suport de l’Observatori per a la Igualtat, duen a terme diverses activitats entre el 5 de febrer i el 8 de març. La primera és l’exposició “Les científiques i enginyeres que vindran”, creada per la BCT, que es pot visitar des del 9 de febrer al 10 de març als expositors i a la sala general de la Biblioteca. Associades a l’exposició, l’Espai BCT acull les següents iniciatives:

- Exhibició bibliogràfica "Les científiques divulguen ciència!", del 5 de febrer fins al 8 de març, amb variades i divulgatives propostes literàries escrites per dones de ciència o sobre elles, a càrrec de la BCT

- Scikus amb perspectiva”, el 13 de febrer, a les 13 h. Debat i lectura d’aquests poemes que combinen ciència i haikus com a mitjà per donar a conèixer les dones científiques. Activitat organitzada per la BCT i l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

- Col·loqui “Les científiques i tecnòlogues que vindran”, el 20 de febrer, a les 13.30 h, al voltant de la intel·ligència artificial i l'oportunitat que sorgeix per a la implicació de les dones en condicions d’igualtat des dels inicis. Hi participen Alexandra Gómez Villa, estudiant de doctorat en visió per computador al CVC, Júlia Laguna, graduada en Matemàtiques i Física, guanyadora d’una beca Wonnow de LaCaixa i Microsoft per a dones en STEM, i Patricia Ayma, presidenta i directora de Tecnologia de VEnvirotech Biotechnology.

- “Hypatia Mars, explorant el futur de l’espai”, 27 de febrer, a les 13.30 h. Xerrada sobre l’experiència de la tripulació Hypatia I i presentació del nou repte que afrontarà la segona tripulació, a càrrec de Neus Sabaté, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i d’Helena Arias, estudiant d’Enginyeria Mecànica i Electrònica de la UPC.

- Taller d’autodefensa femenina, 13 de març, a les 17 h, en col·laboració amb el Servei d’Activitat Física de la Universitat, a les seves instal·lacions esportives.

D’altra banda, el 7 de febrer, en el marc de #100tífiques, iniciativa de la FCRI coorganitzada amb el BIST, una vintena d’investigadores de la Universitat comparteixen la seva experiència vital i la seva trajectòria professional amb nens i nenes de tot Catalunya. Hi participen Adelina Vallribera, Alejandra Guerrero, Anna Soler, Elena Olivera, Elena Hernández del Amo, Esther Julián, Esther Molina, Imma Martínez Rovira, Montserrat Rivera del Alamo, Marta García Prats , Natalia Ciria, Teresa Imperial, Zainab Ul Kausar, Jesica Maiaraq Soder Walz, Estefanía Nathaly Eras, Anna Jordana, Lynne McIntyre i Susanna Navarro.

Entre els dies 5 i 16 de febrer, les investigadores de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) Mercedes Márquez, Tamara Fernández, María Isabel Pividori, Patricia Eliana, Aurora Ruiz, Marga Julià i Marina Marcos imparteixen sengles xerrades a alumnat d’ESO i batxillerat a diversos centres de Barcelona, Mataró, Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès.

L’Institut de Neurociències (INc) duu a terme el 8 de febrer una xerrada sobre dones i neurociències a alumnat de batxillerat de Sant Cugat, en què les investigadores Joana Garcia i Núria Gaja expliquen la recerca que duen a terme al laboratori sobre neuroplasticitat i regeneració i presenten diferents dones que importants en la història de les neurociències. Una segona activitat és una una exposició sobre les dones i el món científic per a alumnat d’ESO de Santa Coloma de Cervelló.

També el 8 de febrer, a les 19 h, la investigadora del Departament de Psicobiologia i de Metodologies de Ciències de la Salut Roser Granero participa al 7è sLHam de científiques de l’IDIBELL “Les científiques pugen a l’escenari". Granero, investigadora en comportaments en salut i analista estadística, desenvolupa part de la seva recerca al grup de Psiconeurobiologia de la Conducta Alimentària i Addictiva a l’Institut. L’esdeveniment té lloc a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet.

Amb el títol “Dones en Ciència: quan els superpoders són reals”, l’ICTA-UAB endega el dia 11 de febrer una campanya per reivindicar la importància de la ciència en femení amb un vídeo que mostra de manera divertida les qualitats personals i científiques més destacades de les seves investigadores i la seva contribució per a una ciència millor.

El Departament de Psiquiatria organitza el 9 de febrer la segona edició del Taller bianual en Perspectiva de Gènere: Gender Medicine meets Psychiatry and Forensic Medicine. L’activitat forma part de la línia de treball en perspectiva de gènere que el Departament ha adoptat a les avaluacions de seguiment del seu programa de doctorat i que vetlla per la implementació de la perspectiva de gènere en la seva recerca i les tesis doctorals.

L’Escola de Doctorat organitza el 15 de febrer a les 13 h un col·loqui sobre investigadores en formació versus supervisores de tesi doctoral, en què participen les doctorandes Iris Parra, del programa de doctorat en Filosofia, i Cristina Madrid, del programa de doctorat en Biologia Cel·lular. També hi participa la directora de l’Escola, Inma Ponte. L’acte es duu a terme a la sala Carles Perelló de l’Escola.

Finalment, una sessió sobre “Emprenedoria en femení” tindrà lloc el 13 de març, de 13.30 a 14.30 h a la Facultat d’Economia. L’activitat inclourà presentacions i taules rodones en què hi participaran emprenedores alumni del centre, la degana de la Facultat, Judith Panadès, i la vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria, Rosa Maria Sebastián.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Igualtat de gènere
  • Educació de qualitat

Dins de