Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El CVC celebra 30 anys de recerca i innovació en visió per computador i intel·ligència artificial

18 jul. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Centre de Visió per Computador (CVC), centre CERCA fundat per la Generalitat de Catalunya i la UAB, ha celebrat el 30è aniversari com a centre de recerca de referència internacional en l’àmbit de la visió per computador i la intel·ligència artificial (IA), en un acte celebrat el passat 17 de juliol a Casa Convalescència.

Representants institucionals participants en l'acte del 30è aniversari del CVC

Per commemorar el 30è Aniversari, el Centre ha organitzat una sèrie d’activitats al llarg de l’any 2025, en què s’emmarca l’acte institucional de celebració a la Casa Convalescència de la UAB. L’esdeveniment va comptar amb la participació de la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, i del rector de la UAB, Javier Lafuente, i va reunir professionals de l’àmbit de la recerca i la innovació en IA, així com representants institucionals, empreses i institucions col·laboradores del CVC durant aquestes tres dècades.

En les paraules de benvinguda als assistents, el rector de la UAB va afirmar que «un campus com el de la UAB facilita el contacte entre disciplines científiques i potencia la cooperació entre centres com el CVC, que genera línies de recerca aplicada en camps diversos, desplega una activitat molt rellevant en la formació d’investigadors novells i s’implica activament en la docència de grau i de postgrau». Javier Lafuente va agrair a tothom que hi ha contribuït a fer del CVC un centre d’excel·lència internacional, «i en especial a Juanjo Villanueva, primer director i fundador, i a Josep Lladós, actual director, per la seva labor i lideratge».

Per al director del CVC, Josep Lladós, «celebrar 30 anys és un èxit col·lectiu que ens omple d’orgull. És també una oportunitat per mirar endavant i impulsar nous horitzons en un món en constant transformació, en què la recerca i la innovació han d’estar al servei de la societat». En aquest sentit, va destacar que l’aniversari suposa també una oportunitat per posar en valor l’impacte que la recerca en visió per computador ha tingut en la societat, així com reforçar vincles amb institucions, empreses i ciutadania.

La consellera de Recerca i Universitats Núria Montserrat es va congratular per aquests 30 anys d’èxit del CVC: «és un model del que volem des del govern de la Generalitat: democratitzar la recerca perquè aquesta contribueixi al benestar de les persones i de la societat», va afirmar, tot repassant exemples d’impacte real que han generat les recerques aplicades del centre.

30 anys d’impacte

El CVC ha esdevingut un agent clau en la transformació tecnològica de sectors com la salut, la mobilitat, la indústria, el patrimoni i el medi ambient, amb una vocació clara de retorn social i un compromís ferm amb l’impacte positiu al territori.

Amb una trajectòria marcada per l’excel·lència en recerca i transferència, el CVC ha publicat més de 3.300 articles científics i ha participat en més de 250 projectes públics. La seva recerca, orientada al bé comú, ha donat lloc a solucions tecnològiques aplicades en múltiples àmbits amb impacte directe a la societat.

En l’àmbit de la salut, el Centre ha desenvolupat sistemes d’assistència al diagnòstic, eines per a la planificació d’intervencions mèdiques i tecnologies d’anàlisi d’imatges que milloren la detecció i el seguiment de malalties. En el camp de la mobilitat, destaquen els projectes orientats a la conducció autònoma, especialment en entorns rurals, així com el desenvolupament del simulador CARLA, adoptat arreu del món com a plataforma oberta per a la recerca i innovació en vehicles intel·ligents.

La recerca del CVC també ha arribat al món del patrimoni i la cultura, amb solucions per a l’anàlisi i la preservació de documents històrics o la verificació de documents, així com aplicacions industrials que optimitzen processos de producció, afavoreixen una agricultura més eficient i impulsen la sostenibilitat i la protecció ambiental.

Des dels seus inicis, el centre ha apostat fermament per la transferència tecnològica, amb més de 620 col·laboracions amb empreses i la fundació de 13 spin-offs. Aquesta activitat l’ha consolidat com a referent en recerca aplicada i connexió amb el teixit productiu.

Amb una plantilla de més de 250 professionals, el CVC constitueix un viver de talent que forma de manera continuada noves generacions de personal investigador i expert, amb més de 180 tesis doctorals defensades i una extensa xarxa d’alumni presents en institucions com el MIT i empreses líders com Google, Meta, Apple o Nvidia.

El CVC dins de l’ecosistema d’IA de Catalunya

L’any 2024 el centre va assolir una xifra rècord de 259 persones vinculades, un creixement que reflecteix el moment d’expansió que viu la IA a escala global i el rol creixent del CVC en aquest escenari.

Aquest 30è aniversari arriba en un moment clau per a la IA. En plena expansió de la intel·ligència artificial, el CVC reafirma el seu compromís amb una IA responsable, oberta i centrada en les persones, al servei de la societat i del territori. El centre és un actor clau de l’estratègia Catalonia.AI, impulsada per la Generalitat de Catalunya, coordinant iniciatives com AIRA, l’aliança per a la promoció de la recerca i generació de talent en IA a Catalunya, o la XARXA RDI-IA, per dotar a l’ecosistema català d’IA de mecanismes de transferència tecnològica i valorització de coneixement.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Educació de qualitat
  • Aliança pels objectius

Dins de