Vés al contingut principal

El Cor de la UAB canta en ucraïnès com a mostra de solidaritat

27 abr. 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

La quarantena d’estudiants del Cor de la UAB fa dies que prepara una cançó emblemàtica ucrainesa, amb una antiga mestra de música d'aquest pais, l'Oksana, que col.labora amb ells per preparar la peça en aquesta llengua. La cançó s'estrenarà el 5 de maig, en la trobada de corals universitàries a la UB, i el 2 de juny, a la UAB. El dimecres, 27 d’abril, han assajat per darrera vegada amb l'Oksana.

AssaigCoralUcraines

"El primer dels assajos del Cor amb l’Oksana va servir-nos per fer una reflexió grupal del patiment i les pèrdues incurables que provoquen una guerra”, explica el director Poire Vallvé.

L’Oksana Kulikova, que fou mestra de música a Ucraïna i resideix a Catalunya de fa uns anys, està ajudant al director del Cor de la UAB, Poire Vallvé, i a la quarantena de membres del cor universitari, a llegir i cantar en ucraïnès una peça emblemàtica d’Ucraïna que reivindica la pau. Ja han fet una sessió preparatòria al campus de la UAB al març i el 27 d'abril, al migdia, n'han fet la darrera sessió abans de l’estrena de la mateixa en la trobada de corals universitàries que té lloc el dijous, 5 de maig, al Paranimf de la UB. Al campus de la UAB la peça s’estrenarà al Concert de Primavera de la UAB, el 2 de juny.

El primer dels assajos del Cor de la UAB amb l’Oksana “va servir als components del Cor per fer una reflexió grupal del patiment i les pèrdues incurables que provoquen una guerra”. L'Oksana els ha ensenyat als familiars i amics que viuen a Ucraïna vídeos dels estudiants i personal de la UAB que formen el Cor, que no estan sols i que des d'arreu del món s'estan solidaritzant amb ells de moltes maneres, en aquest cas des de la Cultura.

“El més difícil ha estat la lectura en ucraïnès, perquè tenen una tipografia especial i pròpia, i això ens feia impossible per nosaltres llegir el text de forma correcta”, explica el director de la Coral de la UAB, Poire Vallvé. “L’Oksana ens ha fet una transliteració, és a dir, ho ha escrit com si fos en català. Així que hem pogut llegir el que ella ens ha escrit, tot i això, sempre s’han d’ajustar sons concrets i particulars de llengua i per això aquestes sessions de dicció ens van molt bé”, afegeix Vallvé. 

El més important d'aquesta experiència, però, segons explica en Poire, ha estat el fet que han pogut mostrar-l'hi la seva solidaritat a través de la música.

L’Oksana va arribar a Catalunya l’any 2004, i el 2007 va entrar a cantar a l’orfeó Gracienc que dirigia l’actual director del Cor de la UAB, Poire Vallvé, i on ella encara canta. “Allà ens vam conèixer i tots aquests anys hem estat treballant musicalment". Ella és mestra de música, però quan va arribar aquí va haver de reorientar la seva professió. 

El Cor de la UAB està format principalment per estudiants de grau, però també hi ha estudiants de màster i de doctorat, un PAS i algun antic alumne. Actualment el conformen 41 membres. La formació musical universitària intenta recollir els conflictes “que ens commouen i posar-los una mica en el nostre repertori. A vegades hem fet cançons sirianes, o palestines... A més també recollim propostes dels alumnes que els interessen o estan de moda. Molt sovint, també aprofitem els Erasmus per incloure cançons emblemàtiques dels seus països”, explica Poire Vallvé.  

Al passat concert de Nadal, van incloure un arranjament d’una cançó afganesa de bressol. Fa un temps també van preparar un concert amb cançons de la Mediterrània i hi van incloure algun poema on es tractava el tema de la immigració.  

Fragment en vídeo de l'assaig del 27 d'abril (Instagram)

Fragment de l'assaig del 16 de març (Instagram)

Dins de