El Col•lectiu d’Estudiants Àrabs organitza les Jornades sobre el món àrab
Els passats 28 i 29 d’abril es van dur a terme les Jornades sobre el món àrab on es va fer un recorregut per la cultura, l’art i la història del món àrab.

La primera jornada es va dur a terme a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Primerament, es van desenvolupar tres petites xerrades per situar els assistents en el context del món àrab. Així, Theo Loinaz, professor adjunt del departament de Filologia Àrab de la Universitat de Barcelona, va reflexionar sobre l’ús de l’àrab clàssic al món àrab, emfatitzant la permanència d’una llengua que des de fa segles no té parlants nadius, i Jorge Ariza i Adil Saha van fer un recorregut per l’art del món àrab i per la seva història sociopolítica, destacant la importància del socialisme àrab en els esdeveniments dels països àrabs durant les darreres dècades.
Posteriorment, Èlia Romo (investigadora en Feminisme Islàmic a la UB), Marc Oliveras (professor del departament de Filologia Àrab de la UB) i Mohammad Bitari (periodista sirià) van fer una radiografia del món àrab on es van analitzar qüestions com el paper de la dona en el món àrab, la defensa dels seus drets i la seva presència en l’esfera pública; van analitzar el terme Yihad en l’Alcorà i en la cultura àrab i van destacar la situació dels joves palestins a Síria arran de la Revolució.
La segona jornada es va desenvolupar a la Universitat Autònoma de Barcelona i va comptar amb la participació de Mònica Rius (Professora del departament de Llengües Semítiques de la UB), en Pedro Fatjo (Doctor en Història Econòmica de la UAB), Zaki Al Rifai (Associació Sirio-catalana per la llibertat i la democràcia), Cristina Mas (Comitè de solidaritat amb el poble siri) i Lluís Palau (Historiador). En aquesta segona part, es va analitzar la situació de Síria sis anys després de la Revolució, així com les circumstàncies del conflicte i el paper de la comunitat internacional en la guerra. Així mateix, es va fer un recorregut per la història del món àrab, el procés de descolonització del Pròxim Orient i la situació actual dels refugiats siris, mitjançant tres xerrades a càrrec de Cristina Mas, Zaki Al Rifai i Lluís Palau i una taula rodona d’anàlisi sobre les revolucions àrabs en el seu conjunt sis anys després de la seva eclosió que va comptar amb la participació de Mònica Rius i en Pedro Fatjo.