Dues recerques de la UAB sobre l'ELA i el Parkinson, presentades al 20è Simposi de La Marató
Els investigadors Xavier Navarro i Salvador Ventura, que lideren sengles estudis sobre l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) i la malaltia de Parkinson, han partcipat al 20è Simposi de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que ha tingut lloc el 12 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans.

Xavier Navarro Acebes, catedràtic del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia, ha presentat una nova teràpia gènica per al tractament de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) que augmenta la capacitat de supervivència de les motoneurones. El tractament consisteix a injectar un factor viral que estimula la producció d’una proteïna protectora, anomenada neuregulina, que alenteix la degeneració de les neurones i la pèrdua de les connexions amb els músculs. Amb una sola injecció es pot aconseguir que les cèl·lules continuïn augmentant aquesta producció durant anys, fet que es tradueix en una progressió més lenta de la malaltia en models experimentals.
Salvador Ventura Zamora, investigador de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) i del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular, ha parlat de la investigació que li ha permès identificar una molècula que atura i reverteix la neurodegeneració que provoca la malaltia de Parkinson. La molècula identificada interromp la formació de fibres amiloides d'alfa-sinucleïna, el procés que desencadena el Parkinson, i reverteix la neurodegeneració que se'n deriva, per la qual cosa pot tractar-se d’una candidat capdavanter per al tractament d’aquesta malaltia.
La trobada ha comptat també amb altres investigadors vinculats a la Universitat, com Alberto Lleó (Hospital de Santa Creu i Sant Pau-Institut de Recerca HSCiSP) i Mar Hernández-Guillamon (Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d'Hebron), amb sengles recerques sobre la malaltia d’Alzheimer.