Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Desenvolupen una eina per mesurar el risc de fractura òssia des dels centres de salut

18 des. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Un estudi de l'IDIAP Jordi Gol i la UAB demostra l'efectivitat de l'adaptació d'una eina de l'OMS per mesurar, des dels Centres d'Atenció Primària, la previsió del risc de fractures en dones.
Fractura Ossia
istockphoto ©Sutthaburawonk
L'OMS disposa d'un algoritme (FRAX) per calcular el risc absolut de fractura per fragilitat en homes i dones majors de 40 anys, durant els deu anys posteriors a la realització del test. El test és útil per als professionals de medicina d'atenció primària, no experts en aquesta matèria, perquè el puguin consultar quan ho necessitin en el seu treball diari. Ara bé, per aplicar aquesta fórmula a Catalunya i a Espanya, calia adaptar-lo i calibrar-lo d'acord amb les característiques de la població del nostre territori.

Per això, un grup d'investigadors de l'IDIAP Jordi Gol i la UAB ha fet estudis per fer una adaptació d'aquest algoritme FRAX, d'acord amb les característiques pròpies de la nostra població. L'adaptació de l'eina (la calibració) es va estudiar inicialment en una cohort de dones i es va comprovar que podia ser una eina vàlida i fiable per mesurar el risc de fractura per fragilitat en dones majors de 40 anys que havien sol·licitat una densitometria. Els investigadors van avaluar el risc de fractura osteoporòtica en més de 2.000 dones, a les quals es va fer un seguiment durant deu anys. Els resultats es van publicar a la revista Medicina Clínica.

Els investigadors han analitzat l'eina no només per població amb risc d'osteoporosi sinó també per a població general, i valorar si el risc resultant és alt o baix: es tracta de l'estudi FROCAT que s'acaba de publicar a la revista Maturitas. Això ha permès, en paraules del doctor Rafael Azagra, investigador de l'IDIAP i professor de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), "conèixer el risc per fractura osteoporòtica en població general i valorar el nivell de risc, de manera que si el resultat del test és menor del 5% significa que el risc de fractura és baix i, per tant, que convé mantenir o millorar els estils de vida saludables. En canvi, si el risc és de 5 o superior, cal ampliar l'estudi amb una densitometria òssia tipus DXA i, especialment, si és de 7,5% o més, cal un tractament farmacològic i un seguiment mèdic".

La població de l'estudi va ser d'aproximadament de 2.000 persones. Es va comprovar si, al cap de deu anys, la previsió de risc era encertada o no. Els riscos de fractura es van classificar en baix, intermedi i alt, segons el calibratge FRIDEX. En el grup de baix risc de fractura (70,2%), un 5,2% va patir fractura osteoporòtica durant els deu anys següents; en el grup intermedi, un 8,1% de la mostra va patir alguna fractura en els 10 anys següents al test, i en el grup de risc alt van patir fractura un 15,9%.

Això, segons el doctor Azagra, demostra que "l'eina (un cop adaptada amb el calibratge per a la nostra població) s'ha mostrat efectiva, en tant que permet identificar, per una banda, les persones amb un risc baix (les que patiran, en menys d'un 5%, una fractura per fragilitat) i, de l'altra, les persones amb un risc alt, que poden superar el 20%".

A partir d'aquest test calibrat es poden detectar, des de les consultes d'atenció primària, les persones que presenten un risc alt o mitjà de fractura a causa de l'osteoporosi o d'altres circumstàncies. Són aquestes persones, majoritàriament dones a partir dels 65 anys amb risc mitjà o alt, les que haurien de fer-se una densitometria òssia del tipus DXA per completar l'estudi de la salut dels seus ossos.
La bona salut òssia es determina per factors genètics i per factors ambientals. Per tant, és important evitar factors que són tòxics per a l'os, com el consum d'alcohol i de tabac, i potenciar els beneficiosos, com fer exercici físic amb regularitat i mantenir estils de vida saludables.

Cada vegada és major la preocupació per la salut òssia. Per aquest motiu, l'adaptació i el calibratge de l'eina FRAX de l'OMS en població d'Espanya per detectar les persones amb alt risc de fractures en població general es converteix en una peça clau per a la seva prevenció.

L'eina està disponible en línia en el següent enllaç: https://www.shef.ac.uk/FRAX/?lang=sp

Dins de