Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Crearan solucions intel·ligents per valoritzar la cendra de la pellofa d'arròs

07 feb. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors del Departament de Química lideren un projecte europeu que pretén revolucionar la manera en què s’utilitzen les cendres de la pellofa d’arròs, un problema mediambiental i de salut cada vegada més gran. L’equip de treball, en què participen fins a vuit organitzacions, desenvoluparà compostos multifuncionals a partir dels residus de la cendra, que seran, al seu torn, mediambientalment respectuosos.

Equip del projecte Valzeo

A la UE es produeixen una mitjana de 3,1 milions de tones d’arròs amb pellofa (unes 450.000 ha), principalment a Itàlia i Espanya i, en menor mesura, a Grècia i Portugal. Així mateix, cada any es produeixen al món més de 750 milions de tones de pellofa d’arròs i s’estima que aquesta xifra augmenti de manera continuada un 1 % anual. A causa de la seva baixa degradabilitat, aquest material s’acumula en el medi ambient i sol eliminar-se mitjançant la combustió, però aquest procés genera cendra que es pot dipositar i manipular inadequadament, la qual cosa contamina l’entorn i deteriora el sistema respiratori d’humans i animals i, doncs, planteja un repte important per a les zones en què s’aboca.

Investigadors del Centre Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) de la UAB lideren un projecte per desenvolupar i validar materials compostos multifuncionals a base de zeolita obtinguts a partir de cendra de la pellofa d’arròs. Durant 4 anys treballaran en el projecte «Valorisation of agro-industrial waste to obtain zeolite-based composite materials and their use in environmental remediation and biofuel production (VALZEO)», finançat pel programa Horitzó Europa (Programa MSCA-SE), juntament amb investigadors de la Universitat Pablo de Olavide, la Università Politecnica delle Marche, Aeris Tecnologías Ambientales, SL i Sustainable Innovation Technology Services Limited (SITES).

«La preocupació del nostre grup pel medi ambient i per conèixer el potencial d’aquests residus ens anima a explorar i desenvolupar materials multifuncionals per a aplicacions més respectuoses amb l’entorn natural. Els nous materials serviran, d’una banda, per a l’eliminació de productes farmacèutics, pesticides, tints i microorganismes de l’aigua i, de l’altra, per a la producció catalítica de biodièsel. A més, el projecte servirà per generar noves oportunitats a Europa i a tercers països», explica Roberto Boada, investigador del GTS i coordinador del projecte.

El projecte promourà, igualment, l’intercanvi d’investigadors de les institucions participants per millorar la posada en comú de coneixements, bones pràctiques, idees innovadores i experiència. Per això, fomentarà i desenvoluparà col·laboracions internacionals i intersectorials permanents entre els centres de recerca acadèmics i el sector privat de les regions objectiu.

Dins de