Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Convocada la cinquena edició del premi Memorial Àlex Seglers

08 juny 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Fins al 30 de juny roman oberta la convocatòria per presentar candidatures al premi Memorial Àlex Seglers, que distingeix persones o entitats que treballen a favor de la convivència i els drets humans. El guardó serveix també per retre homenatge a la figura del professor Àlex Seglers (1970-2010).
Àlex Seglers
Fins al 30 de juny es pot presentar candidatures al premi Memorial Àlex Seglers, un reconeixement a la trajectòria de persones o organitzacions compromeses amb la defensa de la diversitat i el foment de la convivència. El premi, alhora, ret homenatge a Seglers (1970-2010), qui va ser professor de la UAB i expert en dret eclesiàstic reconegut internacionalment.

Aquest guardó, que arriba enguany a la cinquena edició, està organitzat per l'Ajuntament de Sabadell, la UAB, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l'Obra Social "la Caixa", la Federació Catalana de Municipis i l'Associació Catalana de Municipis. El jurat està integrat per representants de les entitats organitzadores, experts en matèria de drets humans i representants de la diversitat de creences i conviccions.

Els guanyadors rebran un plat artístic elaborat per a l'ocasió per la ceramista Maria Bosch amb la col·laboració de Josep Madaula, Joaquim Montserrat, Werens i Assumpció Oristrell, tots ells artistes sabadellencs. Les obres s'han pogut realitzar gràcies a la coordinació del Museu d'Art de Sabadell i amb la col·laboració de La Fundació Obra Social "la Caixa". El lliurament tindrà lloc en un acte públic el proper 30 de setembre.

En anteriors edicions van ser premiades Lucía Caram, per la seva tasca en favor del diàleg interreligiós; l'antropòloga Teresa San Román, per la seva dedicació a la gestió de la diversitat cultural; el Rebost Solidari, pel seu compromís amb els més vulnerables; Miguel Àngel Aguilar, fiscal especial de delictes d'odi i discriminació de Barcelona; l'Associació Akan de Girona, per la seva tasca d'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i pel seu esforç per la conscienciació social; Joan Botam, per l'acostament entre les diferents tradicions religioses; i l'Associació Esquitx, per potenciar el desenvolupament personal dels joves.

Per participar-hi, cal presentar documentació sobre la trajectòria de la persona o entitat que es proposa premiar, així com sobre l'aportació concreta que es considera mereixedora de la distinció. Les bases, la convocatòria i els documents a complimentar es poden descarregar en el web del memorial.

Un reconegut especialista en dret eclesiàstic

Àlex Seglers va ser professor del Departament de Dret Públic i Ciències Historicojurídiques de la UAB i coordinador de l'Àrea de Dret Eclesiàstic. Va dedicar a aquest àmbit d'estudi la seva tasca docent i investigadora.

Es va doctorar en Dret a la UAB amb la tesi doctoral "Llibertat religiosa i Estat autonòmic". Va realitzar una estada a la Saint Paul University (Canadà) per investigar el multiculturalisme canadenc, i una altra a la Université Paris-Sud XI (França) per estudiar el paper de les confessions religioses en el procés de construcció de la Unió Europea.

Va treballar en l'organització de diverses trobades i congressos sobre temes relacionats amb la llibertat religiosa i el dret eclesiàstic amb la participació tant d'experts i acadèmics com de grups religiosos. Tal és el cas de les jornades "Llibertat religiosa i ciutadania musulmana", organitzades el 2010. Seglers era també l'autor de set monografies (entre elles, Autogovern i fet religiós i La immigració a Catalunya explicada als joves) i de més d'una cinquantena de treballs publicats a diferents revistes científiques.

A més, va ser assessor jurídic de la Secretaria d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona, de la Fundació per al Desenvolupament Humà, del Consell Islàmic Cultural de Catalunya i de l'Associació Sociocultural Ibn Batuta. Va col·laborar també amb ForumLIberas.com i amb E-Cristians.

Dins de