Vés al contingut principal

Continguts educatius multimèdia per difondre el patrimoni cultural de Palau-solità i Plegamans

10 gen. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB i l’Ajuntament, entitats, ciutadania i centres educatius de Palau-solità i Plegamans han presentat els resultats del primer projecte conjunt per impulsar projectes d’educació i patrimoni. La proposta, anomenada El dimoni i les pedres i liderada per la investigadora de la UAB Paloma Valdivia, difon la història i les tradicions del municipi mitjançant diferents continguts multimèdia d’accés obert.

Imatge UAB Palau

La UAB, el passat mes de març, va signar un acord amb l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans per impulsar projectes d’educació i patrimoni. El primer projecte que s’ha dut a terme és El dimoni de les pedres, una iniciativa per difondre la història i les tradicions als centres educatius, a la població en general, persones nouvingudes i visitants. El projecte ha estat liderat per la professora del Departament de Teories de l'Educació i Pedagogia Social de la UAB i investigadora del Grup de Recerca d'Eficàcia en la Formació Paloma Valdívia, que ha treballat conjuntament amb l’ajuntament, associacions i centres educatius. En aquest vídeo es pot veure com s’ha desenvolupat i quins han estat els resultats.

El projecte s’ha tancat amb una proposta educativa validada per tots els centres educatius i d’accés obert. La proposta consisteix en continguts educatius interdisciplinaris, que s’han repartit pels diferents edificis històrics i que contenen activitats per donar a conèixer el patrimoni material i immaterial de Palau-solità i Plegamans. Tot el conjunt d’activitats també es troben recollides en una guia adreçada al professorat.

A més, s’ha creat un joc d'orientació que consta de deu vídeos curts amb pistes sobre cadascun dels llocs del patrimoni. En el vídeo hi apareixen persones de la població compartint experiències i informació interessant sobre el patrimoni, i plantegen unes fites a resoldre.

Tot aquest treball tindrà continuïtat en un segon projecte, La massovera i el gall, que ja s’ha iniciat. Així, el conveni marc entre la UAB i l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, que es va signar amb el suport de les CORES d'Educació i Ocupabilitat i Patrimoni Cultural de la Universitat, i dels UAB Open Labs, preveu dur a terme més accions de patrimoni cultural i memòria oral, promoció econòmica, rehabilitació urbana i adreçades a la perspectiva i igualtat de gènere, envelliment actiu, promoció de la inclusió i integració laboral de les persones amb discapacitat, difusió de la llengua catalana i de les vocacions STEAM. Amb aquest acord, Palau-solità i Plegamans es va incorporar a la xarxa d'ajuntaments del territori en els quals la UAB desenvolupa treball de camp.

Dins de