Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Comunicat de denúncia de les pintades contra la igualtat de gènere

20 des. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El passat decembre es van realitzar un actes bandàlics amb missatges transfòbics i LGBTIfòbics. L'Observatori per a la Igualtat i la Unitat de Dinamització denuncien aquestes agressions.

img_pintades2022
Conferència de Laura Macaya el 17 de novembre a la Sala de Cinema de la UAB

L'Observatori per a la Igualtat i la Unitat de Dinamització Comunitària de l’Oficina de Compromís i Comunitat de la UAB condemna les pintades transfòbiques i LGBTIfòbiques realitzades a les escales de la Plaça Cívica. Aquesta setmana s'han detectat grafits amb reaccions contra les banderes trans i no-binària. Mostrem el nostre rebuig cap a aquests fets, perquè són un atac al compromís de la UAB amb la igualtat de gènere i la defensa dels drets LGBTIQ.

Escales pintades amb missatges transfòbics i LGBTIfòbics

El col·lectiu Assemblea Llibertària amb el suport de la Unitat de Dinamització Comunitària va impulsar la iniciativa de pintar a les escales de la Plaça Cívica la bandera trans i la no-binària per donar visibilitat i suport a aquests col·lectius. La UAB recolza les accions encaminades en la defensa de la igualtat de gènere. Malauradament, un grup de persones han tacat les banderes amb missatges contra el col·lectiu trans i el no-binari.

No són un fet aïllat. Els atacs transfòbics, LGBTIfòbics, masclistes i misògins es remunten al 2020. Amb motiu del Dia Internacional contra les Violències Masclistes, l'Observatori va contractar a Clara Corax per fer un mural a la Plaça Cívica. En pocs temps, van ser tacades amb missatges ofensius i denigrants cap a les dones. Lamentablement, els fets es van repetir després de repintar el mural. L'Observatori per a la Igualtat va demanar una pancarta en commemoració al Dia Internacional de les Dones Treballadores, també a la Clara Corax, amb el missatge "estem construint universitats feministes" i unes il·lustracions inclusives que es va penjar a la façana de l’edifici Àgora. Dies després la pancarta va ser tacada amb pintura blanca i ratllades sobre els rostres de les persones il·lustrades.

Pintades a la pancarta feminista de l'Observatori per a la Igualtat

Pel que fa a les banderes pintades a les escales, l'Observatori per a la Igualtat i la Unitat de Dinamització Comunitària van dinamitzar una pintada participativa de la comunitat de la bandera LGBTIQ als esglaons de la Plaça Cívica que van en direcció a l'edifici Àgora. Aquesta iniciativa també ha patit atacs, ja que han estat tacades amb missatges LGBTIfòbics dues vegades.

Repintada de les escales

L’Observatori per a la Igualtat i la Unitat de Dinamització Comunitària interpreta aquests actes vandàlics com una ofensa al compromís de la UAB amb la defensa dels drets de les persones LGBTIQ i la igualtat de gènere. En termes de Susan Faludi, la reacció patriarcal i antifeminista s’anticipa al percebre que estem en el camí cap a la plena igualtat. Els tres símbols atacats seran reconstruïts al llarg del curs. Seguirem construint universitats feministes.

 

Dins de