Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Commemoren el centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya

11 des. 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Especialistes de diferents disciplines acadèmiques dissertaran sobre el paper jugat per la Mancomunitat de Catalunya i el seu llegat al congrés universitari "1914-2014: la petja de la Mancomunitat de Catalunya", que tindrà lloc els dies 16 i 18 de desembre a l'aula magna de la Facultat de Dret.
Enric Prat de la Riba
Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat entre 1914 i 1917
Els dies 16 i 18 de desembre, l'aula magna de la Facultat de Dret acollirà el congrés universitari "1914-2014: la petja de la Mancomunitat de Catalunya", en què especialistes dels mons del dret, la història i l'economia dissertaran sobre el paper jugat per aquesta institució i el seu llegat. Aquesta trobada està organitzada per la Càtedra Enric Prat de la Riba d'Estudis Jurídics Locals.

La Mancomunitat va ser creada l'any 1914 com a entitat administrativa conformada per les quatre diputacions provincials catalanes. Va ser el fruit d'una campanya de reivindicació de l'autogovern que es va desenvolupar durant els primers anys del segle XX. La Mancomunitat, tot i no tenir poder polític, va suposar una fita com a representació institucional de Catalunya i va dur a terme una destacada tasca de govern en camps com la llengua, les infraestructures o les polítiques socials. El 1925, va ser suprimida durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

La inauguració de les jornades, el dia 16 a les 9,15 h, comptarà amb les intervencions d'Esther Zapater, degana de la Facultat; Miquel Roca, titular de la Càtedra Enric Prat de la Riba d'Estudis Jurídics Locals; i els presidents de les quatre diputacions catalanes. Tot seguit, es desenvoluparan dos blocs de sessions sobre el context històric i social de la gènesi de la Mancomunitat (la situació econòmica, l'evolució del catalanisme polític i del municipalisme, les figures de Prat de la Riba i de Josep Puig i Cadafalch) i, ja a la tarda, sobre l'organització i les competències de la institució.

El dia 18, la jornada continuarà amb dos blocs temàtics sobre el llegat de la Mancomunitat en camps com la llengua, l'articulació de la funció pública o les polítiques d'educació i sanitat, i sobre la incidència del context internacional marcat, aleshores, per l'esclat de la I Guerra Mundial. A les 16,45 h, tindrà lloc la sessió decloenda, en què exposaran les conclusions de la trobada Jordi Casassas, catedràtic d'història contemporània de la UB, i Judith Gifreu, professora de dret administratiu de la UAB i directora de la Càtedra Enric Prat de la Riba.

Dins de