Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Co/respondències, una exposició creada per joves de centres de Justícia Juvenil

19 gen. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El projecte co/respondències és una iniciativa col·laborativa de la Fundació Autònoma Solidària, l’artista Alter Krapp i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. L’exposició consta dels collages que han realitzat joves que compleixen una mesura educativa a centres de Justícia Juvenil. S’ha presentat el 20 de gener a la Sala Teatre de la UAB. Es podrà veure fins el 14 de febrer.

 

Exposició Correspondències UAB 2022

Co/respondències és un projecte creatiu dut a terme a centres educatius de Justícia Juvenil mitjançant l’eina del collage i es recolza en tres premisses: el procés creatiu com a experimentació i motor de la transformació; la idea - desenvolupada per Jean Dubuffet en el marc de l'Art Brut - sobre el potencial de cada persona; i la relació entre internament, marginalitat i societat. 

La iniciativa és una col·laboració amb la Fundació Autònoma Solidària, el Programa d'Art, Cultura i Lleure de Justícia Juvenil del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i Alter Krapp i el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat. Alter Krapp és el pseudònim d’Andrea Noferini, artista i professor del CEI (International Affairs de Barcelona) i col·laborador de l’Institut d’Estudis Europeus la UAB. 

Durant els anys 2019 i 2020 es desenvolupen uns tallers per a joves que compleixen una mesura educativa a centres educatius de Justícia Juvenil, en concret a l’Alzina i Can Llupià. S’experimenta amb la creativitat d’aquests joves aliens al món artístic i que a partir de les seves idees i històries s’acaba aconseguint donar visibilitat a les seves veus per tal trencar el seu aïllament i alimentar el debat sobre la creativitat, l’internament i la societat. En els tallers, on hi han col·laborat estudiants de la UAB fent-hi un voluntariat, els joves van crear una sèrie de collages a partir de materials previs com retalls de revistes, diaris, fotografies i mitjans plàstics com pintura, ceres i retoladors que posteriorment l’artista ha acabat en el seu taller.

L'exposició s’ha inaugurat el dia 20 de gener a la Sala Teatre UAB amb una presentació del projecte i la intervenció de les principals persones i agents participants. Durant l’acte, Jordi Prat, director de la FAS, ha destacat la importància del contacte entre els joves universitaris voluntaris i els joves que estan als centres de justícia juvenil. A continuació, Andrea Noferini, artista i professor del CEI, ha explicat el procés creatiu de les obres. Ell no els hi ensenyava a pintar, sinó que els hi proporcionava els inputs necessaris perquè els joves creessin les seves obres. Noferini ha destacat que les temàtiques de les obres estan relacionades amb viatges, pors, oficis, estereotips i models de vida.  Tot seguit, s'ha projectat un vídeo amb dues intervencions de voluntàries del programa de Justícia que van participar en els tallers, la Clara Caballero i l’Aida Calmaestra. En les seves paraules han ressaltat que l’experiència va ser molt enriquidora, tant nivell personal com professional. 

A continuació, ha intervingut Susagna Roura, directora general d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, qui ha destacat la importància del projecte com a una activitat educativa, social i transformadora dins dels centres. L’acte l’ha tancat Esther Zapater, secretària general de la UAB, qui ha ressaltat la qualitat de les obres i ha recordat que com a equip de govern té una prioritat que no surt potser als rànquings que és la de l'acció social.

Per acabar, i després de visibilitzar els vídeos del productor Moisés Casanova, que interpreta les obres, Noferini ha fet una explicació als assistents sobres les obres, els autors, les històries i el procés creatiu. L'exposició romandrà al vestíbul de la Sala Teatre de la UAB i es podrà visitar fins al 14 de febrer en horari de dilluns a divendres de 10 a 18h.

 

 

Dins de